Gemeente Oldambt


Bezoek gedeputeerde Moorlag aan gemeente Oldambt

Werkbezoek
Op vrijdag 16 april bracht de heer William Moorlag, gedeputeerde van de Provincie Groningen met onder andere Ruimtelijke Ordening in zijn portefeuille, een werkbezoek aan de gemeente Oldambt. Hij werd ontvangen door burgemeester Zijlstra,
wethouder Ricky van den Aker, wethouder Bé Zwiers en enkele ambtenaren.

Grote projecten
Er staat veel op stapel in het Oldambt. Om een beeld te krijgen van de projecten, de grote, de omvang en de intensiteit, was gedeputeerde Moorlag een middag op bezoek in het Oldambt.
Om 14.00 uur werd hij ontvangen door wethouder Bé Zwiers, wethouder ruimtelijke ordening, om te praten over een aantal omvangrijke projecten.

Ambitie
Na een korte introductie over de plannen die de gemeente Oldambt heeft met betrekking tot ruimtelijke ordening, werden een aantal (mogelijk) toekomstige projecten bezocht. Zo werd een bezoek gebracht aan de Zuidpool, een locatie ten zuiden van het centrum van Winschoten. Voor wat betreft de ontwikkeling van de Zuidpool spelen een aantal aandachtspunten. Het voormalige LTS gebouw aan de Poststraat, mogelijk nieuwbouw bij de Visserdijk en de Liefkensstraat, plannen voor de renovatie van het winkelcentrum en de bereikbaarheid van 't Rond.

Programma
Na op locatie de toekomstplannen voor de gemeente Oldambt te hebben besproken vertrok het gezelschap richting Wevershorn en Marktplein. Vorig jaar was de officiële opening van de herinrichting van het Marktplein, deze herinrichting is mede gerealiseerd met provinciale gelden. Verder heeft Acantus het plan opgevat om ter hoogte van de Wevershorn en het Marktplein 19 sociale huurwoningen te realiseren.

Vanaf het Marktplein was het een korte wandeling naar de Renselkade waar gesproken werd over en gekeken naar de Tramwerkplaats en de Phaff fabriek. Er zijn plannen om de Phaff fabriek mogelijk te verbouwen voor culturele doeleinden. Verder werd ook nog even een blik geworden op het monument De Schippersbeurs.

Vandaaruit vertrok het gezelschap richting de Noordpool met als belangrijke bespreekpunten, de herinrichting van dit gebied van de sloop van De Klinker en de Muziekschool. En, de mogelijke realisatie van een supermarkt met appartementen.

Ook de stand van zaken rondom de Noordelijke vaarverbinding stond op het programma. De ontwikkeling daarvan in combinatie met de rondweg Midwolda. De recreatieve belangen die hierdoor ontstaan en het verder ontwikkelen van de toeristische poot in het Oldambt. De economische factor die aanleiding zal zijn voor het vestigen van diverse horecaondernemingen. En er is gesproken over de TRI (Toeristische Recreatieve Infrastructuur) en het ontbreken van enkele fietsverbindingsschakels.

Behalve over Winschoten werd ook gesproken over Beerta en dan met name de verbouwmogelijkheden van de oude C1000 naar een nieuwe, modern vormgegeven C1000.

Lijfelijk werd ook Scheemda aangedaan waar werd gekeken naar de aanleg van de haven en de uitbreiding van het Beertsterdiep naar de Wilhelminabrug.

Realiteit
Het betrof een vol programma, bol van ambitie en met de focus op toekomstige mogelijkheden. De komende jaren zullen uitwijzen wat er gerealiseerd kan en gaat worden.