Gemeente Oldambt


ANWB `Streetwise'

Vergroten verkeersveiligheid

De gemeente Oldambt hecht zeer veel waarde aan verkeersveiligheid. Om de verkeersveiligheid te vergroten hanteert de gemeente Oldambt twee sporen: aanpassen van gevaarlijke locaties en verbeteren van het gedrag van de verkeers-deelnemers. Elk jaar laat de gemeente een overzicht maken van locaties waar in het afgelopen jaar verkeersongevallen plaats vonden om zo inzichtelijk te krijgen waar pijnpunten liggen.

Veilige situaties
Als de weggebruiker zich netjes gedraagt in het verkeer, en rekening weet te houden met de omgeving en het verkeersgedrag van andere weggebruikers, wordt een zo veilig mogelijke situatie gecreëerd. Jonge en nieuwe verkeersdeelnemers moet het verkeersgedrag aangeleerd worden, oudere verkeersdeelnemers kunnen hierin gestuurd worden. Omdat jong geleerd nog
altijd oud gedaan oplevert, heeft de gemeente Oldambt aan de ANWB opdracht verleend om op basisscholen het verkeers-educatieproject 'Streetwise' te organiseren.

Verkeerseducatie
`Streetwise' is een vorm van verkeerseducatie waardoor kinderen op de basisschool op een aansprekende, praktische en enerverende wijze worden getraind in verkeersvaardigheden. Het pakket helpt ouders en scholen om kinderen verkeers-vaardiger te maken. Kinderen leren veilig oversteken en de remweg van auto's schatten. Ook leren ze hoe hun fietsvaardigheid vergroot kan worden en waarom het zo belangrijk is om in de auto een kinderzitje en gordel te gebruiken. Het project wordt uitgevoerd door de groepen 1 t/m 8 en duurt één dagdeel.

Impressie Streetwise
Voorjaar 2010 wordt 'Streetwise' nog georganiseerd op de Beukenlaanschool, Maranathaschool en De Waterlelie te Winschoten. Een impressie van Streetwise op de Tweemaster is te zien op bijgaande foto's.