Gemeente Purmerend

Nieuw bestuur is compleet

23 april 2010

De raad heeft de nieuwe wethouders benoemd: Hans Krieger (VVD), Berent Daan (PvdA), Mona Keijzer (CDA) en Roald Helm (Stadspartij). De raad heeft het coalitieakkoord 'Alle hens aan dek' van het nieuwe college besproken.

Nieuw college

De portefeuilles voor het dagelijks bestuur zijn als volgt verdeeld:
* Hans Krieger: ruimtelijke ordening en wonen, financiën en grondbedrijf, verkeer en vervoer, personeel en organisatie, vermindering regeldruk, wijkwethouder de Gors.
* Berent Daan: werk en inkomen, economische zaken, onderwijs, ontwikkeling Kop van West, Stadsverwarming, wijkwethouder Purmer-Noord

* Mona Keijzer: Wmo en welzijn, zorg en jeugdzorg, sport en recreatie, wijkwethouder Overwhere en Wheermolen
* Roald Helm: fysieke leefomgeving, milieu, dierenwelzijn, wijkgericht werken, publieksdienstverlening, bewonersparticipatie, informatievoorzieningen en automatisering, kunst en cultuur, jongerenwerk, handhaving, wijkwethouder Weidevenne en Purmer-Zuid
* Don Bijl: politie, brandweer, veiligheidsbeleid, bestuurszaken, algemene & juridische zaken, externe betrekkingen, regionale samenwerking, wijkwethouder centrum.

Bijzonder afscheid
Na de benoeming van het nieuwe college nam de raad afscheid van de 66 jarige wethouder Hans Engels (PvdA), die nu van zijn pensioen gaat genieten. Engels heeft zich 20 jaar voor de gemeente Purmerend ingezet, waarvan 8 jaar als raadslid en 12 jaar als wethouder. Ook nam de raad afscheid van Roald Helm (Stadspartij) in zijn functie als raadslid; hij is wethouder in Purmerend geworden. Een koninklijke onderscheiding voor Helm was hier op zijn plaats, gezien het feit dat de Purmerender al sinds 1994 raadslid was voor de Stadspartij. Helm stond veel in de belangstelling tijdens de raadsvergadering, ook al omdat er speciaal voor hem bezoek uit de Antilliaanse gemeenschap aanwezig was. Aan het einde van de avond overhandigde hij zijn onlangs verkregen titel als 'nestor van de raad' aan het volgende langstzittende raadslid: Thijs Kalverboer (AOV).

Roald Helm

Drie nieuwe raadsleden
Met de benoeming van de wethouders kwamen drie zetels vrij in de raad. Deze plekken zijn ingenomen door Thijs Kroese (PvdA), Dick Scharn (CDA) en Guus Jansen (Stadspartij).

Eenentwintig commissieleden
Naast de benoeming van de wethouders en de raadsleden, zijn ook eenentwintig niet-raadsleden als commissielid beëdigd: F. Beijert, E. Bouman, C.M.J. van Caem-Hopman, I. Çanga, A.B. van Essen, G. Hartog, M. Hasirci, S. In'tveld, A. Nait Aicha, M.M. Nijman, K. Paul, A. Riecker, N. Saaf-Pasteuning, S.Sadloe, G.H. Schuerhoff, C.H. van Steen, E.S. Tijmstra, T.I.W. Vlaanderen-Hamming, I. Waarhuijs-Gijsbers, P.F.L. Wals, M.H. van der Weit. De commissieleden hebben als taak om hun fractie te vertegenwoordigen in een (raads)commissie. In de raadsvergadering van 27 mei volgt de beëdiging van de overige zes commissieleden.

commissieleden