Nieuws

Raad stemt in met voorstel Koningin Julianaplein

Gemeente Den Haag 23 april 2010

Op donderdag 22 april stemde de raad in met het 3e gewijzigde voorstel van het college over de financiering van de aankoop van het kantoorgebouw op het Koningin Julianaplein.

De raad had overwegend een positieve grondhouding, maar vroeg aandacht voor de mogelijke financiële risico's.

Koningin Julianaplein

De SP-fractie maakt zich zorgen over de gevolgen voor de flora en fauna in de omgeving als het kantoorgebouw op het Koningin Julianaplein wordt gebouwd. Zij diende een motie in waarmee zij het college verzocht om een tijdreeksanalyse te doen van de grondwaterstanden in de Koekamp en oplossingen te bedenken voor mogelijke grondwaterproblemen. Deze motie kreeg geen steun in de raad en wethouder Marnix Norder antwoordde op deze vraag dat er rekening wordt gehouden met de grondwaterstanden. In een 2e motie vroeg deze fractie aandacht voor de gevolgen van de bouw van het kantoorgebouw voor vegetatie in de Koekamp en de Haagse Bos. Ook deze motie werd door de raad verworpen.

De PvdA is tevreden met het voorstel en vindt het kantoorgebouw een goed visitekaartje van de stad. De Haagse Stadspartij is het hier niet mee eens en vindt dat het gebouw de omgeving schaduwrijk en tochtig maakt. Ook vraagt deze fractie naar de maximale financiële risico's voor de gemeente als de detailruimte niet wordt gevuld. De GroenLinks-fractie vindt het voorstel een verbetering van het stationsgebied maar wil graag een actueel inzicht in de grondexploitatie. Deze fractie verzoekt het college in een motie om de mogelijkheid te onderzoeken of er een bijzondere publieksattractie gerealiseerd kan worden op het Koningin Julianaplein. De raad stemde in met de motie.

De fractie D66 vindt het gebouw een blikvanger voor de stad en staat positief tegenover de plannen. Zij stelt vragen over de rol van retail als oplossing voor de financiële risico's. Het CDA vraagt de wethouder of de realisatie van het gebouw een impuls kan betekenen voor de Haagse werkgelegenheid. De wethouder beaamt dit. Deze fractie heeft een positieve groundhouding tegenover de plannen. De fractie PVV heeft twijfels over de financiële haalbaarheid van het plan en de draagvlak hiervoor bij Hagenaars. De VVD-fractie is tevreden met het plan, maar stelt eveneens vragen over de financiële onderbouwing. Tot slot stemde de raad in met het voorstel van het college over de realisatie van het gebouw op het Koningin Julianaplein en met het voorstel van het presidium waarin de wensen en bedenkingen van de raad waren opgenomen.

Mondelinge vragen over wachtgeld als aanvulling op salaris (PVV)

Raadslid Arnoud van Doorn (PVV) stelde mondelinge vragen over het salaris van de burgemeester van Delft en zijn wachtgeldregeling in Den Haag. Dit raadslid wilde weten of het college bereid was om de burgemeester van Delft te vragen om zijn wachtgeld dat hij van de gemeente Den Haag ontvangt terug te geven. De heer Bas Verkerk was voorheen wethouder in Den Haag en ontvangt daarom nog wachtgeld, aanvullend op zijn huidige salaris als burgemeester van Delft. Wethouder Frits Huffnagel antwoordt dat de wachtgeldregeling conform wetgeving is. De betreffende oud-wethouders hebben rechten opgebouwd en mogen zelf beslissen of ze daar wel of niet gebruik van willen maken. Het zijn opgebouwde rechten.

Interpellatie over de Illusie (Haagse Stadspartij)

Het raadslid Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) houdt een interpellatie over de Illusie. De Illusie, een culturele broedplaats waar een aantal kunstenaars woont moet weg aan de Casuaristraat. De rechter heeft dit in diverse juridische procedures bevestigd, en bepaald dat de Staat (als huidige eigenaar) het pand vanaf 29 april mag laten ontruimen om het leeg aan de gemeente te kunnen opleveren. De bewoners van de Illusie zijn bereid te vertrekken, maar dreigen op straat te komen staan aangezien er nog geen vervangende ruimte is gevonden. Op 18 februari jl. heeft de raad unaniem een motie aangenomen waarin het college werd verzocht zich in te spannen voor behoud van de Illusie op een andere locatie. Het college biedt echter een voormalig schoolpand aan wat volgens de Haagse Stadspartij veel te klein is als alternatief.

Deze fractie verzoekt het college om de mogelijkheden voor vervangende ruimte voor de Illusie op zowel de korte als lange termijn te onderzoeken en meer tijd te geven aan de bewoners van de Illusie iets langer op de Casuaristraat te blijven totdat een vervangend ruimte is gevonden.

Wethouder Marieke Bolle zegt 2 keer een aanbod te hebben gedaan aan de illusie. Daar zou de Illusie nooit op hebben gereageerd. Op dit moment wordt gekeken naar 2 alternatieve locaties. Daarmee is voldaan aan de motie. De ontruiming op 29 april is een harde datum. Verlenging voor verblijf is niet mogelijk. Er is tijdelijke opvang voor het gezin dat in de illusie woont.

Benoeming raadslid David Rietveld

De raad benoemde David Rietveld (GroenLinks) tot raadslid.

Een samenvatting van deze raadsvergadering is vanaf maandag 26 april 13:00 uur te zien op Den Haag TV en op deze website. De gehele vergadering is terug te zien via Mijn Raad.