Gemeente Wassenaar

Maatschappelijke Stages nu online

Met de woorden het is goed dat jongeren nu kennis kunnen maken met de maatschappelijke realiteit achter de virtuele realiteit en een druk op de knop, nam Burgemeester Hoekema de nieuwe digitale vacaturebank voor maatschappelijke stages voor Wassenaar en Voorschoten officieel in gebruik.

Hij deed dit tijdens een bijeenkomst op 15 april in de Rabozaal van de Wassenaarse bibliotheek, met vertegenwoordigers van scholen, maatschappelijke organisaties, de gemeente en de politiek uit Wassenaar en Voorschoten.

Via de website www.maswas.nl kunnen scholieren zich nu online oriënteren op een geschikte stageplaats via een speciale vacaturebank. Bedrijven en organisaties die een uitdagende stageplaats in de aanbieding hebben, kunnen deze nu direct via www.maswas.nl aanmelden.

De maatschappelijke stage (48-72 uur vrijwilligerswerk, afhankelijk van het soort onderwijs) is met ingang van het schooljaar 2011/2012 een verplicht onderdeel van het schoolprogramma voor middelbare scholieren. Zodoende maken zij op een positieve manier kennis met het nut van maatschappelijke inzet. Dat is goed voor de samenleving en voor hun persoonlijke ontwikkeling. Mas Was staat voor Maatschappelijke Stage Wassenaar Voorschoten. De website is een initiatief van de Vrijwilligerscentrale Wassenaar en de stagemakelaars van Wassenaar en Voorschoten, Claartje de Leeuw en Hanneke Perik.

In samenspraak met de betrokken scholen en maatschappelijke organisaties hebben beide stagemakelaars sinds 2008 al de nodige ervaring opgedaan met proefstages. "Al gauw werd duidelijk dat een digitale vacaturebank een absolute noodzaak is. Het internet is immers dé manier om jongeren te bereiken", aldus Hanneke Perik in haar inleiding. "Onderzoek heeft uitgewezen dat jongeren "liever een dag niet eten, dan een maand niet internetten!" Wij zijn dan ook heel blij dat beide gemeentes in dit project hebben willen investeren. Het resultaat is een site waarop zowel scholieren als aanbieders hun eigen, geheel op hen toegesneden, pagina's hebben. Aanbieders kunnen hun stageplaatsen met een inlogcode direct op het net publiceren. Ook vinden zij er de voorwaarden waar een stageplaats aan moet voldoen, tips hoe jongeren te interesseren voor een stageplek en verschillende stageconcepten. De scholier kan zich via de website bij de stagemakelaars aanmelden voor een stageplaats. Wij brengen hem of haar dan in contact met de betreffende aanbieder"

Het is de bedoeling dat maswas.nl op termijn ook interactief wordt door er bijvoorbeeld (foto)verslagen van leuke stages en tips voor acties en goede doelen op te publiceren. Ook wordt onderzocht of een link met bijv. Hyves of Facebook tot de mogelijkheden behoort. Claartje de Leeuw dankte op haar beurt burgemeester Hoekema voor het verrichten van de openingshandeling. Ook dankte zij alle mensen die betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van www.maswas.nl voor hun grote inzet en expertise. Voor meer informatie over maatschappelijke stages in Voorschoten en Wassenaar zie www.maswas.nl of neem contact op met een van de stagemakelaars via e-mail claartjedeleeuw@maswas.nl of hannekeperik@maswas.nl

Vrijwilligerscentrale Wassenaar, Astrid Hogenboom, 18 april 2010, 06-12800436

Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 14070
E: gemeente@wassenaar.nl