Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Markermeerdijk

Oeverdijk: alternatief voor dijkversterking?

( bytes) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier onderzoekt hoe de Markermeerdijk tussen Hoorn en Amsterdam het best kan worden versterkt. Vanwege de hoge kosten die uit dat onderzoek naar voren komen, start het hoogheemraadschap binnenkort samen met het Rijk en de provincie een verkenning naar een andere, mogelijk minder kostbare oplossing, zonder concessies te doen aan de veiligheid en kwaliteit.

De alternatieve, buitenwaartse versterkingsvariant waar het om gaat is een zogenaamde "oeverdijk". Dit is een 80 - 100 meter breed grondlichaam tegen de bestaande dijk waarvan de top ruim anderhalve meter boven het water uitsteekt en die onder water doorloopt. De oeverdijk is niet (grotendeels) bekleed met stenen maar met bijvoorbeeld klei, zand of een bepaalde begroeiing. Onderzocht wordt voor welke delen van de dijk tussen Hoorn en Amsterdam een oeverdijk mogelijk een oplossing is. De oeverdijk is mogelijk minder ingrijpend voor functies aan de binnenkant van de dijk.

Het is nog niet bekend wanneer de resultaten van de verkenning er liggen. Als de uitkomst van het onderzoek positief is, wordt de oeverdijk mogelijk als extra variant in de lopende studies meegenomen. Uiteraard betrekken we de omgeving daarbij. Vanwege deze extra stap lopende huidige studies een nog onbekende vertraging op. Het hoogheemraadschap wil de veiligheid in 2016 op orde hebben.

Voor nadere informatie over de dijkversterkingen Hoorn-Edam en Edam-Amsterdam: www.hhnk.nl/dijkversterking