Senternovem

22-04-2010 |

Sluiten nutriëntenkringloop: Wapen in de strijd tegen toekomstig fosfaattekort

Een consortium van onder meer agro-industriële bedrijven werkt momenteel aan een business case voor het sluiten van de kringloop van plantenvoedingsstoffen. De innovatiealliantie van de akkerbouw Kiemkracht heeft de leidende rol in het consortium. De business case concentreert zich op het terugwinnen van fosfaat - een grondstof die nog maar beperkt economisch winbaar voorradig is - en andere nutriënten uit reststromen in de agro-industrie. Het is de uitwerking van het projectvoorstel dat eind vorig jaar als een van de twee winnaars uit de bus kwam tijdens de beauty contest Cradle to Cradle & Energie.

"De voor de landbouw essentiële voedingsstof fosfaat is net als olie een eindige grondstof die mogelijk zijn piekproductie al heeft gehad," licht Rob van Haren van Kiemkracht de aanleiding voor het project toe. "Dat terwijl we ongeveer 80 procent van het fosfaat dat we jaarlijks winnen ook weer lozen in onze omgeving. Dat gaat gewoon verloren en leidt bovendien tot milieuproblemen. In het project richten we ons daarom op technieken die het mogelijk maken om fosfaat terug te winnen uit rest- en afvalstromen; bijvoorbeeld uit perswater dat vrijkomt bij het persen van suikerbieten en aardappels. Wanneer je daar de fosfaten
- maar ook kali en stikstof - uit isoleert levert dat enerzijds een vorm van kunstmest op en anderzijds een processtroom die beter verder verwerkt kan worden omdat de zouten eruit zijn gehaald."

Impact op energieverbruik
Op het eerste gezicht lijkt het sluiten van de nutriëntenkringloop een geringe directe impact te hebben op het energieverbruik. "Maar", zegt Van Haren: "Fosfaat wordt gewonnen uit rots die vaak verontreinigd is met cadmium, en het reinigen is een zeer energie-intensief proces." Daarnaast vergt ook de productie van stikstof veel energie en ten slotte is de gehele bio-energiekolom afhankelijk van elementen als fosfaat. In het consortium nemen naast Kiemkracht, een alliantie van het InnovatieNetwerk en het Productschap Akkerbouw, ook Cosun (onder meer Suikerunie en Duynie) AVEBE, Friesland Campina, Courage, Bioclear en de Universiteit van Groningen deel. Deze partijen zijn bereid zelf te investeren in het sluiten van de nutriëntenkringloop. Niet in de laatste plaats omdat de achterban / coöperatieleden van deze bedrijven de voedingsstoffen weer op het land nodig hebben.

Materiaal in keten terugbrengen
De werkgroep C2C & Energie, initiatiefnemer van de beauty contest, waarbij het `fosfaat-consortium' als winnaar uit de bus kwam, richt zich op het raakvlak van het efficiënt en effectief gebruik van materialen en het streven naar een duurzame energiehuishouding en de vraag of deze samengaan. Werkgroepvoorzitter Herman de Boon: "Een van de principes van C2C is dat je kringlopen definieert en zoveel mogelijk materiaal na gebruik weer terugbrengt in de keten zodat er zo weinig mogelijk materiaal verloren gaat. Daarbij gaat het er ook om meerdere schakels of een gehele keten zo energie-efficiënt en -effectief mogelijk in te richten: soms is wat de een aan warmteoverschot heeft nuttig voor een ander."

Partijen bij elkaar brengen
Het sluiten van kringlopen is zeker niet alleen een kwestie van techniek, maakt De Boon duidelijk: "Er is bijna geen bedrijf of situatie waarin de totale kringloop in handen is van een partij. Je hebt altijd consortia nodig. Dat is op zich al een ingewikkeld proces om partijen met verschillende doelstellingen en incentives bij elkaar te krijgen en een gemeenschappelijk doel te formuleren. Naast het in kaart brengen van kringlopen richten zetten we ons daarom ook in voor het samenbrengen van partijen. Dat is ook de reden waarom we de prijsvraag hebben georganiseerd waarmee we partijen uitnodigden om met voorstellen te komen."