Watersportverbond - KNWV

Pilot recreatievaargeul bij Nijmegen van start

vrijdag 23 april 2010

28 april 2010 start een pilot om op de Waal, bij de bocht van Nijmegen, beroepsvaart en recreatievaart gescheiden te laten varen. Op die datum wordt ter hoogte van Nijmegen een recreatievaargeul in gebruik genomen.

Pilot in de Waal bij Nijmegen Deze is tot stand gekomen na overleg tussen Rijkswaterstaat, het Watersportverbond en de Koninklijke Schuttevaer. Het Watersportverbond pleit al jarenlang voor een verbetering van de veiligheid voor de recreatievaart op de Waal in de bocht van Nijmegen.

Op 28 april start nu een proef met een aanvullende vaargeul voor de recreatievaart in de Noord-Zuidverbinding Maas-IJssel. Deze pilot, die de naam âSamen door de bochtâ meekrijgt, eindigt op 1 november 2010. Na afloop wordt bekeken hoe de geul gefunctioneerd heeft. Dan worden ook nadere besluiten over de toekomst genomen.

Maatregelen
De geul wordt door Rijkswaterstaat gemarkeerd met verkeerstekens en zogenaamde recreatieboeien. De geul wordt aan de zuidzijde gemarkeerd door de rode boeien van de hoofdvaarweg en aan de noordzijde door rood/wit gestreepte boeien. De diepte moet tenminste 2 meter zijn, de breedte tenminste 20 meter. Mocht dit vanwege de waterstanden niet mogelijk zijn, dan wordt de route tijdelijk gesloten. De route is bedoeld voor tweerichtingsverkeer.

De verkeerspost Nijmegen zal daar waar nodig is informatie gegeven over het gebruik van de recreatievaargeul. Linksboven dit bericht is grote kaart van hoe de markering er uit gaat zien weergegeven (klik voor een vergroting).

Naamkeuze
De naamkeuze 'Samen door de bocht' is niet toevallig gekozen. Door de recreatiegeul krijgen alle vaarweggebruikers, beroepsvaart en
recreatievaart, de kans veilig door de bocht van Nijmegen te varen. De vaargeul loopt aan de Lentse kant van de Waal tussen de kilometerpunt 883,00 en 885,00.
Onder de genodigden voor de feestelijke opening zijn de heer Joost de Ruig, directeur Water en Scheepvaart van RWS. Hij zal namens Rijkswaterstaat zijn licht laten schijnen op dit unieke
samenwerkingsproject. Namens het Watersportverbond zal bestuurslid Joop Simmers aanwezig zijn, naast de vrijwilligers die het project mogelijk gemaakt hebben: Herman Jansen, Jos Mulders en Jacob Dijk.
De officiële openingshandeling van de recreatievaargeul zal door wethouder mevrouw Hannie Kunst van de gemeente Nijmegen verricht worden.

Tips

* Houd het knooppuntenboekje Maas en Grote Rivieren (Weurt 4.13) bij de hand (te downloaden via www.varendoejesamen.nl).

* Bij slecht zicht niet oversteken, maar zoveel mogelijk aan stuurboordszijde van het vaarwater varen en op de dichtstbijzijnde daarvoor geschikte plaats gaan stilliggen.

* Bij het oversteken moet u zich er van gewissen dat u veilig kunt oversteken. Let op scheepvaart die u van achteren wil voorbij varen. Let ook op de snelheid van de beroepsvaart. Deze kan met de stroom mee 20 tot 25 km/uur bedragen.

* Let in de recreatiegeul op tegenliggers. Deze kunnen tijdelijk wegvallen achter de brugpijlers.

* Schakel uw marifoon in op VHF kanaal 4 en luister naar de communicatie van de schepen en de verkeerspost. Dit kan u veel informatie verschaffen.

* Communiceer bij onduidelijkheden met de âSector Nijmegenâ van de verkeerspost Nijmegen van Rijkswaterstaat.Â