Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 23 april 2010

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Europese regelgeving rond de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is vertaald in Vlaamse wetgeving door het besluit tot instelling van de bedrijfstoeslagregeling. Onderzoek van de doeltreffendheid van het GLB heeft geleid tot een nieuwe Europese Verordening om de regelgeving te stroomlijnen, uitzonderingen te verwijderen en administratieve lasten voor de landbouwers te verminderen. Om de Vlaamse wetgeving hieraan aan te passen, keurt de Vlaamse Regering principieel de wijziging goed van het besluit dat een bedrijfstoeslagregeling instelt en steunmaatregelen vaststelt voor landbouwers. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij en van de MiNa-raad, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met de Kaderovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en Indonesië, en aan de bijbehorende memorie van toelichting. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters IPS-Vlaanderen is de Vlaamse afdeling van Inter Press Service, een internationaal netwerk van onafhankelijke persagentschappen die nieuws brengen uit en over de derde wereld. Het Wereldmediahuis wil in Vlaanderen informatie verstrekken over de globaliserende wereld om het maatschappelijke draagvlak van de mondiale beweging voor meer democratie, rechtvaardigheid en menselijkheid te verbreden, de kennis hierover te vergroten en het debat te stimuleren. Ze doet dit onder andere via Mo*magazine. Beide vzw's worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid, die daarvoor in 2008 een beheersovereenkomst met deze actoren afsloot. Omdat nu blijkt dat door een wijziging in de meetsystemen door Roularta, enkele indicatoren voor Wereldmediahuis niet meer meetbaar zijn, past de Vlaamse Regering deze indicatoren in de beheersovereenkomst aan.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan twee ontwerpdecreten die instemmen met de Overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Unie en respectievelijk Qatar en Oman over de wederzijdse bevordering en bescherming van investeringen. Beide ontwerpdecreten worden nu ingediend bij het Vlaams Parlement. De Vlaamse Regering hecht tevens haar principiële goedkeuring aan de voorontwerpen van decreet die instemmen met de Overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Unie en respectievelijk Barbados, Panama en Tadzjikistan. Over deze voorontwerpen van decreet wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, daarna gaan ze voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over het verlenen van subsidies voor de uitvoering van agromilieumaatregelen met toepassing van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling. De wijziging wil enerzijds uitvoering geven aan de bijkomende agromilieumaatregel voor het toepassen van de verwarringstechniek in de pitfruitteelt; en anderzijds een technische aanpassing aanbrengen aan de maatregel rond behoud van met uitsterven bedreigde lokale veerassen en variëteiten van hoogstamboomgaarden.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van een Europese verordening besliste de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, eind 2006 definitief tot het invoeren van een bedrijfsadviessysteem (BAS) voor land- en tuinbouwers. Dit BAS heeft als doel de land- en tuinbouwer te begeleiden in zijn evolutie naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Vlaanderen heeft ervoor gekozen om een modulair BAS op te zetten bestaande uit door de minister erkende private adviesdiensten waar de land- en tuinbouwer vrijwillig, maar aangemoedigd met een door Europa gecofinancierde subsidie, advies kan krijgen over een aantal thema's zoals milieu, goede landbouw- en milieuconditie, dieren-, planten- en volksgezondheid, dierenwelzijn, arbeidsveiligheid, innovatie, marketing en bedrijfsbeheer. Dit besluit wordt nu, na advies van de Raad van State, definitief gewijzigd. Er komt een jaarlijkse subsidie-enveloppe en de minimumperiode tussen twee BAS-aanvragen wordt verlengd van twee naar drie jaar.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Sinds de start met de registratie van Winwinleningen voor startende ondernemingen is de Winwinlening erg succesvol gebleken, en gezien de economische crisis en het strakkere kredietbeleid bij de banken moeten alternatieve financieringsbronnen voor kmo's aangemoedigd worden. Daarom hecht de Vlaamse Regering, na adviesvraag aan de SERV, opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat het decreet over de Winwinlening en het decreet over het activeren van risicokapitaal in Vlaanderen wijzigt. Door de wijzigingen wordt de Winwinlening niet meer beperkt tot startende ondernemingen, wordt het maximumbedrag verhoogd en de modaliteiten van terugbetaling verruimd. Over de technische uitvoerbaarheid van de wijzigingen wordt nu overlegd met de federale minister van Financiën, waarna het voorontwerp wordt medegedeeld aan de federale Regering en de gewestregeringen en het advies wordt ingewonnen van het Rekenhof. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet gaat daarna voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de benoeming van de (plaatsvervangende) leden van de SERV.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, viceminister-president Geert Bourgeois en minister Joke Schauvliege Na advies van de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening & Onroerend Erfgoed (SARO), de Strategische Adviesraad Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC), de MiNa-raad, de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het Verdrag ter bescherming van het cultureel erfgoed onder water. Het Verdrag wil het volledige erfgoed van de mensheid dat zich onder water bevindt, beschermen tegen de risico's van plunderingen en ongecontroleerd commercieel gebruik. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Ingrid Lieten De Europese Organisatie voor Moleculaire Biologie (EMBO), is een privéorganisatie die moleculair biologische wetenschappen in Europa bevordert via internationale programma's en activiteiten. Ter ondersteuning van het EMBO werden de Europese Conferentie voor Moleculaire Biologie (EMBC) opgericht, die de EMBO een stabiele financiële basis moet bieden, en het Europees Laboratorium voor Moleculaire Biologie (EMBL). In het kader van het toekomstig lidmaatschap van België van beide intergouvernementele organisaties keurde de Vlaamse Regering begin juli 2009 de overeenkomsten goed over de stichting van de EMBC en de EMBL. Nu hecht ze, na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan de ontwerpdecreten die instemmen met deze overeenkomsten. Beide ontwerpen van instemmingsdecreet worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering kent een eenmalige investeringssubsidie van 8 miljoen euro toe aan de vzw Centrum voor Medische Innovatie (CMI) voor de uitbouw van de (ICT-)infrastructuur voor de Vlaamse biobank en als startinvestering voor de Clinical Research Centres.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering benoemt Andries Gryffroy, met ingang van 23 april 2010, als regeringscommissaris bij het Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (IMEC) vzw. Hij volgt Antoon Soete op.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering neemt Peter Swinnen als Vlaams Bouwmeester in dienst voor vijf jaar.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent voor 2010 een subsidie toe van 623.000 euro aan Babel, Vlaamse Tolkentelefoon vzw in Brussel, als tegemoetkoming in de kosten van personeel, infrastructuur en activiteiten om de werking van de tolkentelefoon te continueren. De Vlaamse Regering kent voor het werkingsjaar 2010 ook een subsidie toe van 253.000 euro aan Vlaams Minderhedencentrum vzw in Brussel, voor de werking van de Centrale Ondersteuningscel Sociaal Tolken en Vertalen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen In het kader van het preventief gezondheidsbeleid wordt aan de erkende Centra voor de Opsporing van Aangeboren Metabole Aandoeningen voor het jaar 2010 een subsidie toegekend van 441.000 euro voor de opsporing bij alle pasgeborenen in Vlaanderen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2010 een facultatieve subsidie van bijna 192.000 euro toe aan de vertrouwenscentra kindermishandeling, voor de versterking van de klinische teams. De subsidie wordt gelijk verdeeld onder de zes erkende vertrouwenscentra kindermishandeling, a rato van zo'n 32.000 euro voor elk vertrouwenscentrum.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Indien aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, stemt de Vlaamse Regering in met een koninklijk besluit over de erkenning van de beroepskwalificaties die door rijinstructeurs en directeurs van rijscholen werden verworven in de Europese lidstaten en met de wijziging van het koninklijk besluit over de voorwaarden voor erkenning van rijscholen. De wijzigingen hebben betrekking op de vrije dienstverrichting en de vestigingsvrijheid.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Op 23 oktober 2009 lanceerde de Vlaamse Regering een projectoproep voor de verwezenlijking van multifunctionele voetbalstadions in het Vlaamse en Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, met onderscheid tussen wedstrijd- en oefenstadions. In totaal kwamen zes aanvragen binnen voor oefenstadions. Op basis van het advies van de Overlegcommissie Voetbalinfrastructuur Vlaanderen werden zes dossiers (Mechelen, Sint-Truiden, Lokeren, Zulte-Waregem, Westerlo en Oud-Heverlee-Leuven) ontvankelijk verklaard. De Vlaamse Regering neemt nu kennis van en schaart zich achter het definitieve advies van de Overlegcommissie waarbij de zes dossiers voor ondersteuning in aanmerking worden genomen. Ze legt de projecten de bijkomende minimale vereiste op om conform alle FIFA-criteria te werken en draagt de PMV op om onderhandelingen te starten of verder te zetten met de zes indieners. Ze gelast tevens de minister van Ruimtelijke Ordening om een ruimtelijk uitvoeringsplan op te stellen bij de stadiondossiers waarop dit van toepassing is.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering benoemt de gemachtigden van Financiën bij het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekemen bij het VRT-pensioenfonds.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Belgische Voetbalbond wil zich samen met de Nederlandse voetbalbond kandidaat stellen voor de organisatie van het WK voetbal in 2018 of 2022. Beide voetbalbonden moeten hun kandidatuur officieel bevestigen door een bidbook in te dienen bij de FIFA. Tegelijk moeten ze aan een aantal voorwaarden van de FIFA voldoen, zoals een verklaring van de regering van beide organiserende landen en daaraan gekoppeld acht garanties. De Vlaamse Regering herbevestigt nu haar steun aan het voornemen van de Nederlandse en Belgische nationale voetbalbonden om te kandideren voor het WK voetbal 2018/2022. Ze bevestigt ook haar beslissing om 600.000 euro vrij te maken ter ondersteuning van het bidbook en hecht haar goedkeuring aan de teksten voor de Verklaring van de Regering en de Garanties.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering keurt de administratieve tabellen goed bij de ontwerpdecreten houdende de aanpassing van de middelenbegroting 2010 en de aanpassing van de algemene uitgavenbegroting 2010, onder voorbehoud van technisch nazicht. De administratieve tabellen worden nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Het decreet over de ondersteuning en stimulering van het (inter-)gemeentelijk en het provinciaal jeugd(werk)beleid bepaalt dat voor elke planperiode twee inhoudelijke prioriteiten moeten worden bepaald. Voor deze planperiode gaat het om brandveiligheidsbeleid en verhoging van de aandacht voor jeugdcultuur. In dit kader worden nu, na advies van de Raad van State, twee uitvoeringsbesluiten definitief goedgekeurd die bepalen op welke manier de gemeenten kunnen inspelen op deze prioriteiten en hoe ze beroep kunnen doen op de voorbehouden subsidies.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering wijzigt principieel enkele bepalingen rond de organisatie van het voltijds secundair onderwijs. Het gaat om het verlagen van de instapleeftijd voor het eerste leerjaar van de tweede graad beroepssecundair onderwijs van 16 naar 15 jaar; het afschaffen van de bepalingen rond de 'vervolmakingsjaren': het derde leerjaar van de tweede graad beroepssecundair onderwijs, dat niet meer wordt aangeboden; enkele vernieuwingen voortgekomen uit de proeftuinen rond toelatingsvoorwaarden, studiebekrachtiging en de flexibilisering van het begrip regelmatige leerling; het opzetten van de opleiding 'dier- en landbouwtechnische wetenschappen' en het voortbestaan van de opleiding 'agromanagement'. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na onderhandelingen met de sociale partners wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit met de salarisschalen van bepaalde personeelsleden van het onderwijs. Het gaat om een technische correctie voor het ambt van opsteller, de aanpassingen aan bepaalde salarisschalen en het creëren van nieuwe salarisschalen voor coördinerend-inspecteur, inspecteur-generaal en adviseur-coördinator.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen voor de personeelsleden van de centra voor volwassenenonderwijs. Het besluit maakt voor de modulaire opleidingen waarvoor de regering een opleidingsprofiel goedkeurde, de tussenstap van de gelijkstelling van een module met een vak gedaan. Het voorziet immers per opleiding, of waar nodig per module, rechtstreeks bekwaamheidsbewijzen met een bijhorende salarisschaalcode. Tevens wordt geactualiseerde regelgeving voorzien voor het hoger beroepsonderwijs en worden bekwaamheidsbewijzen vastgelegd voor de andere ambten die in het volwassenenonderwijs ingericht kunnen worden.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na onderhandelingen met de bevoegde onderhandelingscomités hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan zes besluiten die nieuwe opleidingsprofielen vastleggen voor het opleidingsaanbod van het volwassenenonderwijs. Het gaat om de studiegebieden auto, handel, lichaamsverzorging en talen richtgraad 1 en 2 en om de tijdelijke erkenning van het experimenteel studiegebied bibliotheek-, archief- en documentatiekunde. Door het vastleggen van nieuwe opleidingsprofielen moet ook de regelgeving over de studiebekrachtiging, de toelatingsvoorwaarden, de indeling van leer- en studiegebieden in opleidingen van het volwassenenonderwijs en de modulaire structuur van het secundair volwassenenonderwijs voor het studiegebied voeding worden aangepast. Over deze besluiten wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Het onderwijsdecreet XIII-Mozaïek bepaalt dat voor bepaalde personeelsleden in het onderwijs de werkgever de vervoerskosten voor het openbaar vervoer van en naar het werk en een maandelijkste fietsvergoeding vergoedt. De scholen zijn met een omzendbrief op de hoogte gebracht van deze regeling, maar tot op heden is er nog geen besluit dat uitvoering geeft aan deze maatregel. De Vlaamse Regering hecht daarom haar principiële goedkeuring aan het besluit hierover, en plaatst het besluit voor onderhandelingen op de agenda van de bevoegde sectorcomités.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Voor de modulaire opleidingen in het volwassenenonderwijs waarvoor de regering een opleidingsprofiel goedkeurde, zijn per opleiding, of waar nodig per module, rechtstreeks bekwaamheidsbewijzen met een bijhorende salarisschaalcode voorzien. Personeelsleden die tewerkgesteld zijn in het secundair volwassenenonderwijs in opleidingen waarvoor de Vlaamse Regering nog geen opleidingsprofielen goedkeurde, blijven onder toepassing van het besluit over de prestatie- en bezoldigingsregeling van 2001. Dat besluit moet regelmatig geactualiseerd worden. Daarnaast moet een besluit over de omzetting van de Europese richtlijn voor wervingsambten in het onderwijs aangepast worden, zodat de Europese Richtlijn ook kan toegepast worden op de modulaire organisatie van het volwassenenonderwijs. De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel deze twee besluiten, en plaatst de wijzigingsbesluiten voor onderhandelingen op de agenda van de bevoegde sectorcomités. Daarna gaan ze voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering benoemt Micheline Scheys in de graad van directeur-generaal en stelt haar aan als secretaris-generaal van het departement Onderwijs en Vorming.