Vlaamse Overheid

internationale overeenkomsten goed

Vlaamse regering keurt enkele internationale overeenkomsten goed

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 23 april 2010

Op initiatief van minister-president Kris PEETERS, heeft de Vlaamse Regering vandaag haar goedkeuring gehecht aan enkele internationale overeenkomsten, waarvoor Vlaanderen door de gemengde aard van de overeenkomst ook bevoegd is:


- BLEU-investeringsakkoorden
De BLEU (Belgisch-Luxemburgse Economische Unie) sluit bilaterale verdragen ter bescherming van investeringen met derde landen. Deze investeringsakkoorden hebben de bedoeling investeringen te beschermen en aan te moedigen, en bevatten hiertoe hoofdzakelijk beschermingsmaatregelen. De BLEU-investeringsakkoorden scheppen een kader waardoor de Vlaamse investeerder meer geneigd zou moeten zijn om te investeren in landen die niet de rechtszekerheid en politieke stabiliteit van de OESO-landen hebben. BLEU-investeringsakkoorden dragen bij tot een grotere rechtszekerheid voor het aanboren van nieuwe groeimarkten voor ondernemingen. Zo zijn er bepalingen van niet-discriminatie van bedrijven uit België of Luxemburg, is er bescherming tegen nationalisatie en onteigening en zijn er afspraken inzake toegang tot de rechtbanken en geschillenregeling. In de overeenkomsten is er evenwel ook aandacht voor milieu- en sociale normen. De gewesten zijn bevoegd voor het economische beleid en voor het afzet- en uitvoerbeleid.

Alhoewel de investeringsakkoorden vooral tot doel hebben bedrijven uit België en Luxemburg meer rechtszekerheid te bieden op niet-Oeso markten en hen te ondersteunen in hun internationalisatie, gelden de overeenkomsten omgekeerd ook voor investeringen uit die landen in België of Luxemburg.

Momenteel zijn er een 80-tal van deze akkoorden.

Het betreft vandaag de goedkeuring van vijf dergelijke overeenkomsten : o Definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet met Qatar en Oman o Goedkeuring van het voorontwerp van decreet met Barbados, Panama en Tadzjikistan.


- Principiële goedkeuring van het ontwerp van decreet houdende instemming met de Kaderovereenkomst inzake een breed partnerschap en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Indonesië, anderzijds, ondertekend in Jakarta op 9 november 2009.
De voorliggende PSA (Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst) is de eerste bilaterale overeenkomst tussen Indonesië en de EU. Het is ook de eerste overeenkomst met een lidstaat van de ASEAN (Associatie van Zuidoost-Aziatische landen).
De PSA vormt een belangrijke stap om de relaties tussen de EU en Indonesië te versterken. De Overeenkomst zal zorgen voor een nauwe en regelmatige dialoog die de bestaande samenwerking op verschillende vlakken moet verbeteren. Daarnaast zal de Overeenkomst ook leiden tot een dialoog en samenwerking inzake algemene thema's zoals grenscontroles, de strijd tegen de georganiseerde misdaad, infectieziektes en klimaatverandering.


- Definitieve goedkeuring van het ontwerp van decreet houdende instemming met het verdrag ter bescherming van het cultureel erfgoed onder water, aangenomen op 2 november 2001 (deze aanneming staat gelijk met de ondertekening van het verdrag).. Dit verdrag werd door de Algemene Vergadering van de Unesco aangenomen in november 2001.
Het verdrag wil het cultureel erfgoed onder water beschermen tegen de risico's van plunderingen en ongecontroleerde handel. De prioritaire doelstelling is het bewaren in situ. De opslag, de bewaking en het beheer van het toch opgehaalde erfgoed zijn noodzakelijk voor het behoud ervan op lange termijn. De doelstellingen van het Verdrag zijn in overeenstemming met de actuele beleidslijnen van de Vlaamse overheid :

- De prioritaire optie tot bewaring in situ;
- Het onderbrengen van opgehaalde elementen uit het cultureel erfgoed onder water in geschikte bewaarplaatsen;
- Het vrijwaren van het cultureel erfgoed onder water tegen elke commerciële uitbating;

- Het ontsluiten van het erfgoed en het sensibiliseren van het publiek. In Vlaanderen heeft de maritieme archeologie de jongste jaren aan belang gewonnen.


- definitieve goedkeuring van het ontwerp van decreet houdende instemming met de Overeenkomst houdende stichting van de Europese Conferentie voor Moleculaire Biologie (EMBC), opgemaakt in Genève op 13 februari 1969, en ° het ontwerp van decreet houdende instemming met de Overeenkomst houdende oprichting van het Europees Laboratorium voor Moleculaire Biologie (EMBL), opgemaakt in Genève op 10 mei 1973. Sinds vele jaren werkte België mee aan de EMBC en EMBL als waarnemer, adviseur of financier. Het is essentieel dat Vlaanderen via België volwaardig lid wordt via toetreding tot de EMBC en het EMBL. Dit lidmaatschap zal de multidisciplinaire ervaring op het onderzoeksvlak verruimen en Vlaamse onderzoekers meer kansen bieden om mee te werken aan de verdere opbouw van een Europese onderzoeksruimte.