Nederlandse pedofiel met hulp van Terre des Hommes opgepakt

23/04/2010 15:06

Stichting Terre des Hommes Nederland

Kinderhulporganisatie Terre des Hommes is optogen over de arrestatie van een Nederlandse man die wordt verdacht van seksueel misbruik met minderjarige jongens in Cambodja. Medewerkers binnen een project tegen seksuele uitbuiting van Terre des Hommes volgden de 65-jarige Cornelis C. al ruim vier jaar om aanwijzingen tegen hem te verzamelen.

De Cambodjaanse politie verdenkt de Nederlander onder meer van bezit van kinderporno en kinderprostitutie. C., die in voorlopige hechtenis zit, heeft in Cambodja een hulporganisatie voor arme kinderen. Hij biedt ze onderdak en leert ze Engels. Medewerkers van een partnerorganisatie van Terre des Hommes kregen vier jaar geleden de tip dat C. zich schuldig zou maken aan seksueel misbruik met de jongens.

Binnen het project van Terre des Hommes is de man geschaduwd. Het verzamelen van informatie over het misbruik verliep moeizaam. Slachtoffers wilden aanvankelijk niet getuigen, omdat C. ze onderdak, voedsel verschafte. Ook ondersteunde hij hun families financieel. Uiteindelijk hebben drie jongens toch getuigd., op basis waarvan C. is gearresteerd.

Terre des Hommes zet zich al jaren in tegen kindersekstoerisme in arme landen, waaronder Cambodja.

De aanpak wordt helaas vaak bemoeilijkt, doordat verdachten zich vrijkopen en autoriteiten geen prioriteit geven aan het probleem. De arrestatie toont volgens Terre des Hommes aan dat succes in de opsporing toch mogelijk is door ondersteuning en nauwe samenwerking met lokale organisaties.





http://www.terredeshommes.nl/nieuws