Gemeente Spijkenisse


Collegeprogramma 2010-2014 ´Versterken en beperken´

23 april 2010

Stadhuis - gevel

Het nieuwe college van ONS, VVD en CDA heeft zijn programma voor de komende 4 jaar gepresenteerd.

Spijkenisse is hard op weg een mooie, prettige en complete stad te worden. In deze collegeperiode worden stappen voorgesteld om de kwaliteit van Spijkenisse verder te verbeteren. De economische situatie betekent ook dat er keuzes moeten worden gemaakt om tot forse ombuigingen te komen.

Het collegeprogramma draagt de naam ´versterken en beperken'. Deze thema's lopen als rode draad door het programma heen.

Versterken
Onder ´versterken´ wordt verstaan het verder versterken van de kwaliteit van de stad, het focussen van beleid, het stimuleren van burgerschap en de eigen verantwoordelijkheid daarin en participatie in de totstandkoming en uitvoering van beleid door de inwoners en de partners.

Beperken
Met ´beperken´ worden de beperkte beschikbare middelen als gevolg van de economische situatie bedoeld, het maken van bestuurlijke keuzes in wat de gemeente wel en niet blijft doen en het verminderen van de neiging tot consumentisme van de samenleving (kijken naar de overheid).

Spijkenisse ontkomt ook niet aan een miljoenenbezuiniging die het gevolg is van de economische situatie. Bezuinigingen van een dergelijke omvang zijn niet met de ´kaasschaafmethode´ te realiseren. In plaats van alle budgetten een beetje te korten, zal bewust moet worden gekozen voor een beperkter taakgebied of een beperkter uitvoeringsniveau op aan te wijzen beleidsterreinen. Deze keuzes worden samen met de gemeenteraad gemaakt.

Het collegeprogramma eindigt met de volgende boodschap: "Duidelijke keuzes van raad en college, een gemeentelijke overheid die inzet op de kwaliteit van de stad, inwoners en ondernemers die vaker hun verantwoordelijkheid voor de gemeenschap nemen: als met dit collegeprogramma op die punten voortgang wordt geboekt, komt Spijkenisse niet zwakker maar sterker uit de crisis."

Verdeling van de portefeuilles

In de gemeenteraadsvergadering van woensdag 28 april 2010 volgt de officiële benoeming van de wethouders. Ook het collegeprogramma 2010-2014 staat op de agenda.

De collegepartijen hebben de volgende verdeling van de portefeuilles afgesproken:

Burgemeester Mirjam Salet
Openbare orde en veiligheid, bestuurlijke organisatie, personeel & organisatie, communicatie en representatie

Wethouder Gert-Jan 't Hart (ONS)
Financiën, centrumprojecten, overheidsbedrijven

Wethouder Jan Willem Mijnans (ONS)
Beheer openbare ruimte, wonen, wijkgerichte Aanpak, wijkveiligheid

Wethouder Christel Mourik (VVD)
Ruimtelijke ontwikkeling en milieu, verkeer en vervoer, sociale zaken, arbeidsmarktbeleid, economische zaken, (stads)regionale zaken.

Wethouder Dirk van der Schaaf (CDA)
Zorg, volksgezondheid, grondzaken, accommodatiebeheer, inburgering en integratie, automatisering

Wethouder Kees Dijkman (ONS)
Jeugd, sport- en recreatie, onderwijs, welzijn, cultuur

Bijlagen


* Collegeprogramma 2010-2014 Versterken en beperken: Collegeprogramma 2010-2014 (pdf; 375 KB)