Nederlandse Vereniging van Journalisten

Urennorm zzp'ers: alle uren optellen

vrijdag 23 april 2010 | Geen harde toezeggingen, wel twee jaar soepelheid bij het `aannemelijk maken' van 1225 gewerkte uren. Wie in 2008 aan de `urennorm' voor de zelfstandigenaftrek voldeed, kan bij de Belastingdienst in 2009 en 2010 op begrip rekenen; ook voor urenlang op internet zoeken naar mogelijke opdrachten. Meer heeft het gesprek van FNV Zelfstandigen Bouw met minister Jan Kees de Jager niet opgeleverd. Samen met FNV Zelfstandigen Bouw is de NVJ teleurgesteld.

Zelfstandigen vinden dat de overheid niet alleen banken en bedrijven met personeel door de crisis moet loodsen. De minister van zijn kant vindt dat zelfstandigen niet kunnen verlangen dat hij de wet opzij zet. Volgens Charles Verhoef, voorzitter van FNV Zelfstandigen Bouw, vindt de minister het al heel wat dat hij nu officieel heeft vastgelegd dat álle indirecte uren meetellen voor die norm. Niettemin vinden NVJ en FNV dat een kabinet dat steeds de mond vol had over het nut van zzp'ers over de brug had moeten komen.

Zelfstandigen worden aangeraden voor zichzelf zo goed mogelijk op te schrijven hoeveel uur ze aan het zoeken naar werk, het benaderen van klanten, het bijwerken van administratie en computerwerk hebben besteed. Voor de urennorm telt ook de tijd mee die gemoeid is met nadenken en praten over manieren om deze moeilijke tijd door te komen. Ook wordt geadviseerd om alle gesprekken met de Belastingdienst vast te leggen. Vraag altijd naar de naam van de betrokken ambtenaar en bewaar de aantekeningen bij je belastingpapieren. Dit om te voorkomen dat over vijf jaar een overijverige belastingambtenaar alsnog minder soepel optreedt.