Nieuw-Vlaamse Alliantie


Obama en België mankeren doorzettingsvermogen (23/04/10)

In Tallinn, Estland, zijn de 28 NAVO-landen gisteren overeengekomen dat er geen eenzijdige terugtrekking komt van de nog in Europa opgeslagen Amerikaanse kernwapens zonder voorafgaande unanimiteit van alle geallieerden. Frieda Brepoels, N-VA Europarlementslid, reageert teleurgesteld. "Deze beslissing bewijst dat Europa niet in staat is een vuist te maken tegen het handhaven van de Amerikaanse nucleaire belangen in Europa. Ook België heeft zich daar blijkbaar bij neergelegd, ondanks verklaringen voorafgaand aan de NAVO-top."

De atoomwapens zijn "essentieel" voor de afschrikkingskracht van de NAVO, zo bleek in Tallinn. Zulks staat dan toch wel heel erg haaks op het momentum dat stilaan op gang was gekomen om de opslag van atoombommen in Europa af te bouwen. De oproep tot een kernwapenvrije wereld van president Obama (Praag, april 2009), de VN-Resolutie 1887 van eind september 2009 met dezelfde doelstelling, de gezamenlijke brief van België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Noorwegen van eind februari dit jaar om te komen tot nucleaire ontwapening,...

Brepoels: "Dat zijn allemaal mooie principes en initiatieven, maar duidelijk praat voor de vaak. Na het voorstel van Obama vorig jaar om 65 miljoen dollar te spenderen aan de modernisering van de Amerikaanse kernbommen in Europa, blaast Obama opnieuw warm en koud tegelijk. In een tijd van nucleaire proliferatie (Noord-Korea, Iran) en van gevaar voor nucleair terrorisme is dat erg betreurenswaardig en zelfs verontrustend. Met deze NAVO-houding kom je immers weer in de wapenwedloop van de Koude Oorlog terecht, maar nu op wereldschaal.

"Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat ook België niet hard genoeg zijn visie heeft verdedigd in Tallinn. In het Verenigd Koninkrijk en Griekenland is de terugtrekking van kernwapens wel gelukt. Waarom zou dat dan met de kernwapens van Kleine Brogel niet kunnen? Of was het omdat minister van buitenlandse zaken Steven Vanackere er niet echt met zijn hoofd bij was? Hij gaf zelfs forfait voor Tallinn...", vraagt Brepoels zich nog af.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu