HBD start honderdste lokale veiligheidswebsite in Veenendaal

23/04/2010 16:04

Hoofdbedrijfschap Detailhandel

Winkeldiefstal en veiligheid aanpakken met collectieve winkelverboden.

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) heeft vandaag de honderdste lokale website voor winkeliers gestart. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Veenendaal werd de website overgedragen aan het Platform Binnenstad Veenendaal. Met deze website kunnen ondernemers elkaar informeren. Uniek aan de website is de voorziening om collectieve winkelverboden te registreren. Bovendien kunnen winkeliers via de website sms-alerts versturen. Daarmee is de website een belangrijk instrument in het verbeteren van de veiligheid voor winkeliers, medewerkers en klanten in Veenendaal en het terugdringen van winkeldiefstal.

Voor het Hoofdbedrijfschap Detailhandel is de samenwerking tussen lokale ondernemers uitermate belangrijk. Juist die samenwerking kan de veiligheid enorm verbeteren en winkeldiefstal sterk terugdringen, zo stelt het HBD.

Honderdste website

De website voor Veenendaal Centrum is voor het HBD de honderdste die is ontwikkeld. Omdat de website vaak als onderdeel van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) wordt geïntroduceerd en er inmiddels zo'n 300 KVO projecten lopen, is de verwachting dat dit jaar nog een groot aantal nieuwe sites opgeleverd wordt.

Het HBD stelt de websites gratis ter beschikking aan winkeliersverenigingen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de site omdat het ministerie verwacht dat door de websites ook de communicatie tussen ondernemers en gemeente en politie wordt verbeterd.

Collectief winkelverbod leidt tot 60% minder winkeldiefstal

Een belangrijk onderdeel van de website is een registratiesysteem voor collectieve winkelverboden. Een collectief winkelverbod blijkt uitermate effectief. Winkeldieven die anders door gaan met hun gedrag kunnen nu worden aangepakt. Met een collectief winkelverbod kunnen de aangesloten winkeliers ongewenste klanten de toegang tot één of meer winkels binnen hun winkelgebied ontzeggen. De ervaring leert dat door het hanteren van dit instrument winkeldiefstal met 60% kan dalen. Maar het collectief winkelverbod kan ook gebruikt worden om personen die herhaaldelijk overlast veroorzaken uit het winkelgebied te weren. Daardoor voelen ondernemers, medewerkers en klanten zich veiliger.

Privacy gewaarborgd

Op de website worden de gegevens van personen met een collectief winkelverbod vermeld, inclusief foto. Deze gegevens zijn echter alleen toegankelijk voor winkeliers die daartoe een protocol hebben ondertekend. De gegevens mogen ook niet worden afgedrukt of voor het publiek zichtbaar worden gemaakt. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft de HBD-aanpak goedgekeurd.

Sms-alert voor snelle berichten

Voor het snel informeren van de collega-ondernemers kunnen winkeliers gebruik maken van het sms-alert. Via de website kan dan een kort bericht worden verstuurd naar de aangesloten ondernemers.

Hoofdbedrijfschap Detailhandel

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) maakt zich sterk voor een gezonde detailhandel waarin het goed ondernemen en werken is. Alle winkeliers in Nederland zijn aangesloten bij het HBD. In het Hoofdbedrijfschap Detailhandel werken samen: MKB-Nederland, Raad Nederlandse Detailhandel, Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel, FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond.





http://www.hbd.nl/kvo

http://www.hbd.nl