Bond van Nederlandse Architecten

Donderdag, 22 april 2010

Poëzie in het bos

Vandaag is het Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem van Koen van Velsen (architectenbureau Koen van Velsen, Hilversum) uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2010. De jury onder leiding van Nathalie de Vries (MVRDV) selecteerde het uit drieëentwintig projecten die eerder in regionale voorronden zijn genomineerd. De jury omschreef het als `poëzie in het bos, verbluffend en uniek vakmanschap, een fenomenale omgang met het programma en met de omgeving, licht, feest en geluk'.

Uit het juryrapport: `De jury is ervan overtuigd dat zowel het verbluffende vakmanschap van de architect als zijn onbevangen en frisse blik hebben geleid tot dit unieke zorggebouw, dat ontsnapt aan de dictatuur van zijn functie - waarin architectuur doorgaans op de tweede plek komt. Niet voor niets roept Groot Klimmendaal herinneringen op aan gebouwen met de grandeur van Zonnestraal, naast toonbeelden van samenwerking tussen architect en opdrachtgever ook gebouwen uit een periode waarin architectuur werd ingezet om mens en maatschappij te verheffen.
Groot Klimmendaal is van begin tot eind één groot pleidooi voor de kwaliteit, waaraan de toekomst behoefte heeft.'

Koen van Velsen ontving de speciale BNA Gebouw van het Jaar plaquette: een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan. De architecten zelf en zijn opdrachtgever, de Stichting Arnhems Revalidatiecentrum, ontvingen de speciale Gebouw van het Jaar-trofee.

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert sinds 2006 de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht te vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Een overzicht van alle ingezonden projecten is te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

BNA Gebouw van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door Saint-Gobain Glass