Gemeente Hoorn

23 april eerste weekendafsluiting Roode Steen

Dit weekend vindt voor de eerste keer de zomerse weekendafsluiting van de Roode Steen plaats. Vanaf nu is de Roode Steen jaarlijks ieder weekend tussen 1 april en 31 oktober afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Zo kan iedereen s zomers van de binnenstad genieten en op het terras zitten zonder last te hebben van autos en motoren. De afsluiting zou al In het eerste weekend van april voor het eerst plaatsvinden. Dat bleek niet haalbaar, omdat de leverancier van de technische apparatuur het systeem dat de toegang tot het plein regelt, niet op tijd goed kon laten functioneren. B en W zagen zich genoodzaakt de afsluiting uit te stellen.

Verzinkbare palen
Vandaag is het dan zo ver. Om 18.00 uur wordt de Roode Steen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Zondag 4 april om 24.00 uur gaat de Roode Steen weer open. Naast de Roode Steen worden ook de Appelsteeg, Grote Havensteeg, Grote Oost, Hoogesteeg, Kerkstraat, Kleine Havensteeg, Proostensteeg en West afgesloten.
Op het West staan verzinkbare paaltjes die de Roode Steen afsluiten. In de Kerkstraat, nabij het Kerkplein komen deze palen volgende maand. Voor bewoners en ondernemers in de omgeving is een ontheffingsregeling met een pasjessysteem. Zo kunnen zij toch met de auto bij hun huis of zaak komen. Ondernemers kunnen op zaterdag en zondag tussen 07.00 uur en 12.00 uur hun zaak bevoorraden.

Lange voorgeschiedenis
De afsluiting van de Roode Steen is al lange tijd onderwerp van gesprek. De Nota Verkeer en Parkeren uit 2000 bevatte al een plan voor volledige afsluiting van de Roode Steen. De uitvoering ervan leidde in 2004 tot bezwaren en uiteindelijk is het besluit teruggedraaid. In het collegeprogramma 2006-2010 is opgenomen dat er een weekendafsluiting in de zomermaanden moet komen. Op 16 december 2008 heeft de gemeenteraad het verkeersplan voor de binnenstad vastgesteld en daarmee besloten tot weekendafsluiting in de zomermaanden. De gemeente Hoorn heeft diverse informatiebijeenkomsten georganiseerd voor bewoners en ondernemers in de af te sluiten omgeving. De reacties die de gemeente ontving zijn gebruikt bij het opstellen van het verkeersbesluit en de ontheffingsregeling. De gemeente heeft uiteindelijk elf bezwaarschriften ontvangen, maar deze heeft het College van B&W op aangeven van de hoorcommissie Bezwaar en Beroep ongegrond verklaard. De bezwaren zijn wel gebruikt om het plan aan te passen. Zo is bijvoorbeeld de starttijd op vrijdag verplaatst van 17.00 uur naar 18.00 uur, de tijd dat de winkels sluiten.
Laatste wijziging van deze pagina: 23 april 2010