Vlaamse Overheid

jobs door Vlaams innovatiebeleid

160 miljoen euro extra voor nieuwe jobs door Vlaams innovatiebeleid

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 23 april 2010

Vandaag rondde de Vlaamse Regering de begrotingscontrole af van april 2010. Vlaams minister van Innovatie Ingrid LIETEN is tevreden met de extra middelen die ze voor het Vlaamse innovatiebeleid wist binnen te halen.

Ingrid Lieten: "Ik heb ervoor gezorgd dat er maar liefst 140 miljoen euro extra geïnvesteerd wordt in innovatie. Namelijk 120 miljoen euro voor een structureel innovatiefonds en het Vlaams Innovatiefonds (Vinnof). Daarbovenop ook nog eens 20 miljoen euro uit het Financieringsfonds voor schuldafbouw en Eenmalige investeringsuitgaven (FFEU) voor investeringen in Onderzoek en Ontwikkeling. Met deze nieuwe middelen wil ik in de eerste plaats zorgen voor extra jobs. Nieuwe producten en diensten, nieuwe processen, samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, arbeidsorganisatie zorgen zowel voor het behoud van bestaande tewerkstelling als voor de creatie van vele nieuwe jobs. Dat moet de belangrijkste doelstelling zijn van de Vlaamse innovatiesteun.
Innovatie moet goed zijn voor het oplossen van de grote maatschappelijke problemen. Dat gaat niet enkel om het arbeidsmarktbeleid en extra jobs, maar ook over de aanpak van milieuvraagstukken en de klimaatproblematiek met nieuwe milieutechnologie, hernieuwbare energie, een duurzaam grondstoffenbeheer enz. Zeer belangrijk is ook innovatie in de zorgsector om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Daarvoor trekt de Vlaamse regering 20 miljoen euro uit. Met dat geld zullen minister van Welzijn Jo Vandeurzen en ikzelf een zaaikapitaalfonds oprichten binnen de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Daarmee zullen we nieuwe jobs creëren door innovaties te ondersteunen zoals telegeneeskunde, zorg-ICT... Hiermee ondersteunen we de `verwitting' van de economie. In totaal voorzien we nu dus 160 miljoen extra voor innovatie."

Tot slot werden er de voorbije jaren bij het IWT te weinig kredieten ingeschreven voor de betaling van eerder aangegane engagementen. Door bijkomend 28 miljoen euro betalingskredieten te voorzien wordt dit probleem opgelost.

Minister van Innovatie Ingrid Lieten: "Ik zal de komende weken een concreet voorstel uitwerken voor de precieze besteding van deze middelen. We zullen het kader dan uitwerken op basis van het werk van de regiegroepen van de VRWI, de werkzaamheden van de Staten-Generaal Industrie, en in goed overleg met de sociale partners."