GroenLinks

Dankzij motie GroenLinks geen bevriezing lerarensalarissen

De Tweede Kamer heeft vanavond voor een motie van GroenLinks gestemd die regelt dat de lerarensalarissen de lonen van de markt blijven volgen. Staatssecretaris Ank Bijleveld (CDA) stelde vorige week in de Volkskrant dat het bevriezen van de lerarensalarissen onontkoombaar lijkt. Volgens GroenLinks Kamerlid Naima Azough is dat belachelijk en zou in één klap al het werk dat de afgelopen periode is verzet om het vak van leraar aantrekkelijker te maken, teniet gedaan worden.

Leraren verdienen minder dan werknemers met een soortgelijke opleiding die in de marktsector werken. Dat is een groot probleem, want de komende jaren zullen veel leraren met pensioen gaan. Het ministerie van onderwijs verwacht in het voortgezet onderwijs in 2015 al een tekort aan leraren van 15%. "Zonder leraren geen onderwijs. Zonder onderwijs geen toekomst voor onze kinderen en voor Nederland. Zo simpel is het", aldus Azough.

GroenLinks verzet zich dan ook fel tegen het bevriezen van de lerarensalarissen. De lerarensalarissen moeten niet een nog grotere achterstand oplopen ten opzichte van de markt. Sterker nog, die achterstand moet worden ingelopen. In haar verkiezingsprogramma laat GroenLinks zien dat er andere keuzes mogelijk zijn. GroenLinks trekt 2,5 miljard euro extra uit voor onderwijs, een groot deel daarvan is bestemd voor een betere beloning van leraren.

Het CDA en de VVD hebben tegen de motie van GroenLinks gestemd. Niet verwonderlijk want deze partijen durven niet de keuzes te maken die nodig zijn om Nederland toekomstbestendig te maken. Zij willen maar liefst 2 miljard besparen op de ambtenarensalarissen. Het CPB heeft terecht gehakt gemaakt van deze bezuiniging.