Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU)


---

Persbericht

De Medisch Specialist van Straks

23-04-10

In de notitie 'De Medisch Specialist van Straks' worden eerder geopperde ideeën, plannen en initiatieven van diverse belanghebbenden in het opleidingsveld omarmd. Met dit voorstel ontstaat een aaneengesloten opleidingscontinuüm in de medische vervolgopleidingen met tegelijkertijd een grote mate van flexibiliteit. De notitie geeft voor een belangrijk deel invulling aan het recente RVZ-advies over de numerus fixus; vooral waar dat advies ingaat op functiedifferentiatie, taakherschikking, vermindering van werkdruk, lagere kosten en een hogere kwaliteit van zorg.

Afgelopen jaren zijn diverse veranderingen in gang gezet rond de modernisering van de medische vervolgopleidingen. Wetgeving, capaciteitsplanning en een andere financiering zijn er voorbeelden van. Diverse onderzoeksrapporten zijn aanleiding geweest om de structuur en inhoud van medische opleidingen te innoveren en beter in lijn te brengen met maatschappelijke ontwikkelingen. Toch is een aantal kernproblemen tot op heden niet aangepakt. Deels komt dat door onvolledige implementatie van eerdere aanbevelingen uit diverse rapporten, deels ook door nieuwe ontwikkelingen.

Des te meer is het verheugend dat intussen voor alle medisch specialismen de opleidingsplannen gereed zijn, zodat thans vanuit een goed inhoudelijk fundament gerichte, verdere stappen in de modernisering van de opleidingen mogelijk worden. Een belangrijke bijdrage daaraan levert ook het advies van de KNAW over een verbetering van de wetenschappelijke vorming.

Het blad Medisch Contact heeft in publicatie nr. 16 op 22 april 2010 in een artikel aandacht aan dit NFU-voorstel besteed. www.medischcontact.nl

Medio juni 2010 wordt door de NFU een Invitational georganiseerd om de inhoud van dit voorstel te bediscussiëren.