Groen!

Begrotingscontrole Vlaamse regering: Muyters puzzelt maar lost niets op

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 23 april 2010 in "Democratie en overheid"

De Vlaamse begrotingscontrole is uitgedraaid op een rondje schuif- en oplapwerk. De Vlaamse regering is helemaal niet de investeringsregering die ze wel pretendeert te zijn. Het is ontstellend hoe Vlaams begrotingsminister Muyters meent dat hij met wat schuifwerk zware noden kan oplossen.

De Vlaamse wegen liggen er verschrikkelijk slecht bij. In september dreigen duizenden kinderen terecht te komen in overvolle klassen of zelfs zonder school te zitten. Ook de tekorten in de kinderopvang blijven schrijnend.

Op vlak van groene energie bengelen we achteraan. Dit zijn geen nieuwe noden. Iedereen kon dit al lang zien aankomen. Maar vooral zou het nu toch duidelijk moeten zijn dat deze noden verregaande investeringen vragen. Vlaams volksvertegenwoordiger Filip Watteeuw:"Met budgetten schuiven en wat uitgaven uitstellen resulteert niet in duurzame oplossingen. De extra vastleggingskredieten met onder meer 8 miljoen euro naar onderhoud wegen,12 miljoen euro naar scholenbouw en 3 mio euro naar de aanleg van infrastructuur voor sociale woningbouw zijn ten andere ruim onvoldoende."

Het huidige schuifwerk mag niet doen vergeten dat er al in tal van belangrijke domeinen op een lineaire wijze werd bespaard. Er werd ook extra gesnoeid bij de VDAB, De Lijn en VRT. In amper drie begrotingsjaren meer dan 4 miljard besparen is te veel. Er is nood aan een nieuw evenwicht: besparen waar het mogelijk is en investeren waar het nodig is.

Bovendien is het nog maar de vraag of dat evenwicht zal worden bereikt. Minister Muyters blijft uitgaan van een toch wel optimistische onderbenutting (456 miljoen Euro) waarover de SERV al zijn twijfels uitte.

De Vlaamse regering moet vertrekken van de echte noden. Groen! wil dat de Vlaamse regering investeert vanaf vandaag in een groene economie, via structurele innovatie en investeringen in duurzame energie, huisvesting, mobiliteit, onderwijs. Pas investeren vanaf 2012 is rampzalig voor Vlaanderen. Terwijl andere regeringen de crisis trachten te bezweren door extra te investeren, stelt de Vlaamse regering zich op als een boekhouder zonder enige toekomstvisie. Al te simplistisch stelt ze begrotingsevenwicht gelijk aan goed bestuur. Maar de blinde besparingen van vandaag zijn de maatschappelijke lasten van morgen.

Contact: Filip Watteeuw -
Deel Deel
Filip Watteeuw

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter