Openbaar Ministerie

Rechtbank veroordeelt man voor uitbuiting tot zes jaar gevangenisstraf

23 april 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft donderdag 22 april een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. De man moest voorkomen op verdenking van het uitbuiten van meerdere vrouwen die in de prostitutie werkten in Leiden en Den Haag. Deze vorm van uitbuiting valt onder mensenhandel. De man is veroordeeld voor het uitbuiten van in totaal vier vrouwen.

Het Openbaar Ministerie is tevreden met de veroordeling. De officier van justitie had twee weken geleden acht jaar gevangenisstraf geëist. Tijdens de rechtszaak benadrukte de officier van justitie dat de verdachte gewetenloos geprofiteerd heeft van de slechte omstandigheden waarin de vrouwen zich bevonden. Zij waren veelal verslaafd aan drugs en konden vaak niet anders dan in de prostitutie werken om te overleven. De slachtoffers waren vanwege hun kwetsbare positie niet opgewassen tegen de agressie van de man.

Zo dwong hij meerdere vrouwen om in ruil voor drugs in de prostitutie te werken en hun opbrengsten aan hem af te staan. Ook moesten zij seksuele handelingen bij hem verrichten, werden ze verkracht of mishandeld. De vrouwen waren bang voor hem en verklaarden bij de politie dat zij meerdere keren door de 38-jarige man zijn mishandeld en verkracht.

Ook bood de verdachte een van zijn slachtoffers onderdak aan nadat haar vriend de gevangenis in moest. De vrouw mocht in eerste instantie nog naar buiten om boodschappen te doen, maar de verdachte hield haar dan wel in de gaten en zorgde er zo voor dat ze terugkwam naar de woning. Na enkele dagen pakte hij haar sleutel af en mocht ze niet meer naar buiten. De man heeft de vrouw een week lang vastgehouden, haar gsm afgepakt en haar verkracht. De vrouw was bang voor de man omdat hij een bijl onder zijn bed had liggen. Toen de man op een gegeven moment vergeten was om de deur af te sluiten, wist ze aan hem te ontkomen.