Ministerie van Defensie

Marine blijft jagen op piraten

23 april 2010, 17.35 uur

De marine blijft vanaf de zomer actief voor de kust van Somalië. Nederland neemt deel aan de NAVO-operatie Ocean Shield én levert een hernieuwde bijdrage aan de EU-missie Atalanta. Dat heeft het kabinet vandaag besloten.

Achtereenvolgens patrouilleren Hr. Ms. De Zeven Provinciën, Hr. Ms. De Ruyter en Hr. Ms. Tromp van juli tot en met april 2011 in de Somalische wateren. Die inzet gebeurt onder de vlag van de NAVO. Hr. Ms. Amsterdam fungeert dit najaar, van september tot en met november, als bevoorradingsschip voor Atalanta.

Bevel

Dat Nederland bijdraagt aan Ocean Shield komt omdat de marine vanaf 1 juli voor een jaar de commandant en een deel van de internationale staf levert aan het permanente vlootverband van de NAVO. In de periode dat de vloot wordt ingezet voor de antipiraterij-operatie voert Nederland het bevel over de schepen.

De blijvend slechte humanitaire situatie in Somalië en de niet aflatende dreiging van piraterij voor de kust van het land, zijn voor het kabinet de belangrijkste redenen om deel te nemen. Humanitaire organisaties zijn voor het noodhulptransport over zee afhankelijk van escorte.

Daarnaast zijn vrije en veilige mondiale scheepvaartroutes voor Nederland van groot economisch, strategisch en veiligheidsbelang. Piraterij voor de kust van het Afrikaanse land is een grote bedreiging voor het commerciële zeetransport. Jaarlijks passeren tussen de 20.000 en 30.000 schepen de Golf van Aden, waaronder 450 in Nederland geregistreerde schepen.

Effect

De militaire operaties hebben effect. Sinds het begin ervan, eind 2008, nam het aantal gevallen van piraterij weliswaar toe, maar het percentage geslaagde kapingen daalde.