Ingezonden persbericht

West-Afrikaanse bluesman met cultstatus maakt Nederlands debuut

Vrijdag 23 april 2010 | lezing vanaf 19:30u | concerten/sessies vanaf 20:30u | ¤ 20>

In West-Afrika is hij al jaren een grootheid. Internationaal geniet hij vooralsnog een cultstatus. De Burkinese singer-songwriter Victor Démé kreeg de muziek mee van zijn moeder, een veelgevraagde griotte. Na een muzikale carrière van bijna drie decennia verscheen pas in 2007 zijn eerste cd. Victor Démé's handelsmerk zijn de sterke composities en zijn warme, meeslepend stemgeluid. Zijn relaxte, soms ietwat onvaste gitaargeluid voegt alleen maar toe aan de charme. Op de tweede dag van het festival Africa Independent geeft Démé een voorproefje op zijn tweede cd Deli, een aanstekelijke mix van Afrikaanse roots, blues en flamenco.

De avond wordt geopend door het aangename stemgeluid van de Malagassische Rajery. Naast zanger is Rajery een ware meester op de bamboeciter valiha, wellicht het bekendste traditionele volksinstrument van Madagaskar. Ondanks zijn handicap (Rajery verloor als kind een hand door een infectieziekte) weet hij de prachtigste melodieën uit dit instrument te toveren.

Koraspeler Lamin Kuyateh uit Gambia en singer/songwriter Neco Novellas uit Mozambique completeren het geheel tijdens de unplugged sessies in de RASA Foyer. Laatstgenoemde presenteert in RASA zijn nieuwe cd. De avond wordt geopend door een lezing van muziekjournalist Stan Rijven over 50 jaar Afrikaanse popgeschiedenis.

Kortom: een niet te missen dag voor liefhebbers van akoestische Afrikaanse muziek!

19:30u RASA Studio Lezing 50 jaar Afrikaanse Pop door Stan Rijven
20:30u RASA Zaal Rajery (Madagaskar)
21:30u RASA Foyer Unplugged Session met Lamin Kuyateh (Gambia)
22:00u RASA Zaal Victor Démé (Burkina Faso)
23:00u RASA Foyer Unplugged Session met Neco Novellas (Mozambique)

Noot voor redacties

Reserveren : 030 - 231.60.40 (woensdag t/m vrijdag15.00 -18.00)
Perscontacten : Mathilda Wolfswinkel
(