Ingezonden persbericht

Persbericht
Verkeersveiligheid op het platteland

Veilig Verkeer Nederland en Plattelandsjongeren.nl hebben in opdracht van de provincie Noord-Brabant de handen ineen geslagen, om een project speciaal gericht op plattelandsjongeren op te pakken. In het project "Verkeersveiligheid op het Platteland" willen we jongeren bewust en medeverantwoordelijk maken voor de verkeersveiligheid van jongeren op het platteland, door de jongeren zelf actief met het onderwerp bezig te laten zijn.

Op 23 en 24 april vindt het trainingsweekend plaats, waarmee het project voor de eerste groep jongeren uit Halderberge van start gaat. Vrijdag 23 april om 12.00 uur zal Wethouder Jan Paantjens van gemeente Halderberge het startsein geven voor het verkeersveiligheid project op het platteland. De rest van het weekend krijgen de jongeren meer informatie over verkeersveiligheid, leren diverse communicatie- en interviewtechnieken en stellen zelf (deels) een vragenlijst op. Aan de hand van deze lijst gaan ze elk tien jongeren interviewen. Deze gesprekken moeten duidelijk maken welke knelpunten jongeren ervaren in het verkeer. Vervolgens gaat een verbetergroep, waaraan jongeren en volwassenen (deskundigen, beleidsmakers etc.) deelnemen, met deze knelpunten aan de slag. Hieruit komen verschillende ideeën voor oplossingen naar voren, waarvan er ook daadwerkelijk één zal worden uitgevoerd als pilot in de gemeente Halderberge. Bij succes zal dit project Brabantbreed worden opgepakt. Tijdens het project wordt samenwerking gezocht met (plattelands)jongerenorganisaties, Veilig Verkeer Nederland afdelingen en gemeenten.

Jongeren tussen de 12 en 24 jaar zijn een doelgroep die extra aandacht verdient als het gaat om verkeersveiligheid. Het is de leeftijd waarop ze zelfstandig deel gaan nemen aan het verkeer en de overstap maken van de fiets naar scooter en auto. Jongeren zijn daarmee een risicogroep binnen het verkeer. Bijkomende reden daarvoor is het risicogedrag van jongeren. Met hun geringe ervaring als weggebruiker vertonen ze daarnaast experimenteergedrag zoals het gebruiken van alcohol, drugs en tot laat in de nacht uitgaan.
Jongeren op het platteland daarbij als extra risico groep worden aangemerkt. Bij deze jongeren betekent uitgaan vaak een grote reisafstand, terwijl er geen openbaar vervoer voor handen is. Daarnaast zijn de wegen op het platteland vaak smal en minder goed verlicht.