Politie Twente

Integrale Veiligheidsmonitor Rijk 2009:

Inwoners Twente tevreden over inzet politie in de buurt

Enschede, 23 april 2010

Ruim 61% van de Twentenaren die contact hebben gehad met de politie geeft aan hierover (zeer) tevreden te zijn. Hiermee scoort Twente boven het landelijk gemiddelde (59%). De tevredenheid in Twente zit vooral op het gebied van handhaving, waar 61,4% (NL: 49,5%) aangeeft tevreden te zijn. Over het functioneren van de politie in de buurt is een meerderheid (zeer) tevreden. De Twentse burger is minder tevreden met het aangifteproces, 52% (NL: 61%) geeft aan hiermee tevreden te zijn. Het aantal mensen dat contact heeft gehad met de Twentse politie is in 2009 licht afgenomen (-2%), landelijk is er een kleine stijging (+2%) waarneembaar. De tevredenheid over het laatste politiecontact is, evenals in 2008, afgelopen jaar weer gestegen.

Dit zijn enkele van de uitkomsten van de Integrale Veiligheidsmonitor (IVM) die landelijk en regionaal in het najaar 2009 is gehouden. De IVM is een jaarlijks terugkerend onderzoek waarin burgers worden bevraagd op de thema's: leefbaarheid in de woonbuurt, buurtproblemen, gevoelens van onveiligheid, slachtofferschap van criminaliteit, contact politie en burger, politie in de woonbuurt en preventie. Twente laat goede cijfers zien en werkt met partners samen aan de punten die verbeterd kunnen worden.

Korpsbeheerder Peter den Oudsten, burgemeester van Enschede is tevreden over de uitkomsten van de Monitor: "De uitkomsten laten zien dat inwoners Twente als leefbaar en veilig ervaren. Een mooi resultaat voor de politie Twente en alle andere organisaties die de veiligheid en leefbaarheid bewaken en bevorderen. Het bevestigt de veiligheidscijfers die we jaarlijks vaststellen. Het past ook bij de Monitor Veelplegers 2008, waaruit blijkt dat door samenwerking van veel partners het aantal veelplegers en het aantal delichten dat zij plegen is afgenomen. De Veiligheidsmonitor laat ook goed zien dat we als politie aandacht moeten blijven geven aan de kwaliteit van het contact met burgers, zoals bij het opnemen van aangiften."

Veiligheid in de buurt
De ervaren fysieke verloedering en sociale overlast zijn in 2009 nagenoeg gelijk gebleven met 2008. Beide cijfers liggen in Twente ver onder de landelijke scores. Dit geldt ook voor de ervaren verkeersoverlast in de buurt, al laat deze in 2009 ten opzichte van 2008 een stijging zien. Net als in Nederland als geheel ervaren inwoners in Twente een toename van het aantal vandalismezaken.

De sociale cohesie in de woonbuurt is in Twente licht afgenomen, maar het blijft hoger dan het landelijke gemiddelde. Ongeveer één op de vijf Twentenaren geeft aan zich wel eens onveilig te voelen, 1% geeft aan zich vaak onveilig te voelen. In Nederland zijn de cijfers respectievelijk ruim 1 op de 4 en ruim 2%. Opvallend is dat deze cijfers landelijk bezien licht stijgen, terwijl in Twente een kleine daling waarneembaar is.

Politie in de buurt
De tevredenheid over het functioneren van de politie in de woonbuurt is een maat voor het vertrouwen in de politie. Het percentage inwoners dat (zeer) tevreden is over het functioneren van de politie in de woonbuurt is in Twente 50,5% tegen 41,4% voor heel Nederland. In vergelijking met de andere politieregio's is Twente daarin het best presterende korps. De beschikbaarheid in de wijk is in Twente, evenals landelijk, gelijk gebleven. Hierbij is er slechts één korps dat beter scoort dan Twente.

Slachtofferschap van criminaliteit
Het aantal mensen dat in Twente aangeeft slachtoffer te zijn geworden van een delict is nagenoeg gelijk gebleven (-1%), landelijk is dit aantal gestegen (+6%). De waardes in Twente liggen gemiddeld ongeveer 20% onder de landelijke cijfers.
Aan personen die slachtoffer zijn geworden van delicten is van het meest recente voorval gevraagd of dit delict een melding dan wel aangifte is gedaan bij de politie. Kijkend naar ondervonden delicten is in Twente ten opzichte van 2008 een daling waarneembaar. Navraag bij het CBS leert dat door een hoge nauwkeurigheidsmarge geen directe conclusies aan deze daling verbonden kunnen worden. Het deel van het totaal aantal geïnterviewde mensen in Twente dat melding of aangifte van een delict heeft gedaan is zo laag dat de cijfers onnauwkeurig zijn en een vergelijking met 2008 of andere korpsen lastig is.