Gemeente Utrecht

Nieuw gemeentebestuur Utrecht compleet

De gemeenteraad installeerde donderdag 22 april zes wethouders en drie nieuwe raadsleden. Het gemeentebestuur van Utrecht is daarmee compleet. Naast burgemeester Wolfsen nemen twee wethouders van GroenLinks, twee van de PvdA en twee wethouders van D66 plaats in het college. Voorafgaand aan de installatie debatteerde de raad over het collegeprogramma.

Aan het einde van de middag werden drie nieuwe raadsleden beëdigd: Gerry Nalis (PvdA), Lars Roodenburg (D66) en Roelant Rollingswier (D66). Zij namen de vrijgekomen zetels in van de drie raadsleden die daarvoor benoemd waren tot wethouder. Victor Everhardt en Jeroen Kreijkamp, beiden sinds maart in de raad, werden wethouder voor D66. Daarnaast vertrok Rinda den Besten uit de raad om (wederom) in het college plaats te nemen voor de PvdA. Voor GroenLinks werden twee wethouders 'van buiten' benoemd; Frits Lintmeijer en Mirjam de Rijk. Tenslotte keerde oud-wethouder Harrie Bosch (PvdA) terug in het college.

Janskerkhof autovrij

De raad begon zijn vergadering met het debat over het collegeprogramma 'Groen, Open en Sociaal'. Tijdens het debat werden vier moties ingediend, waarvan twee werden aangenomen. De motie van de ChristenUnie om het Janskerkhof stapsgewijs autovrij te maken werd gesteund door GroenLinks, PvdA, D66 en Stadspartij Leefbaar Utrecht en werd daarmee aangenomen.

De motie van de coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en D66 om in stemmen met de acht hoofdstukken in het college-akkoord kreeg ook de steun van Stadspartij Leefbaar Utrecht, hoewel deze partij een uitzondering maakte voor de hoofdstukken 'Woonstad' en 'Financieel gezonde stad'. VVD, CDA, SP, Trots op Nederland en de ChristenUnie stemden tegen het college-akkoord. De motie werd aldus aangenomen.



Gemeente Utrecht