Provincie Noord-Brabant
Noord-Brabant wil economische motor blijven en geen wingewest worden
Provinciale Staten vragen GS in overleg te treden met Kabinet over uitkering Provinciefonds

Met overgrote meerderheid hebben Provinciale Staten een motie aangenomen waarin zij Gedeputeerde Staten oproepen in overleg te treden met alle nodige partijen, inclusief het Kabinet, om de korting op het Provinciefonds voor Noord-Brabant minder ingrijpend te laten zijn.

Aanleiding van de motie is de bespreking van het voorstel "Profiel Provincies". Daarin stelt het Interprovinciaal Overleg (IPO) dat de provincies zich voortaan meer moeten toeleggen op kerntaken. Dit in het licht van de voorgenomen bezuinigingen waardoor de provincies structureel 300 miljoen worden gekort.

Provinciale Staten constateren in hun motie dat er al grote verschillen bestaan in Nederland voor de gemiddelde bedragen die per inwoner in een provincie beschikbaar zijn. Brabanders betalen wel evenveel inkomstenbelasting en BTW, maar zien daar aanmerkelijk minder van terug. Zo is de uitkering voor een inwoner in de Randstad ongeveer E 1900, tegenover voor een Brabander slechts E1200.
Ook wordt gesteld dat er sprake is van rechtsongelijkheid als vermogens die in het verleden zijn ontstaan en bestemd, bij de nieuwe berekeningen worden betrokken. "Een dergelijke correctie werkt belonend voor die provincies die in affaires als Icesave en Ceteco vermogen hebben verloren", stelt de motie. Daar staat tegenover dat Noord-Brabant bij de verkoop van Essent enkele miljarden verdiende die bestemd zijn voor nieuwe initiatieven in de provincie. Bovendien wordt in de motie ingegaan op de verschillende vermogensposities van gemeenten, waar in het provinciefonds geen rekening mee wordt gehouden. Dit leidt tot "een grotere ongelijkheid tussen provinciale gebieden in Nederland".