Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Komst Arabisch-Israëlische (script)schrijver Sayed Kashua naar Nederland

Een van de gasten van Filmisreal is Sayed Kashua, regisseur van ARAB LABOR - de eerste Palestijnse komedie die op de Israëlische televisie werd uitgezonden. Naast ARAB LABOUR is ook de documentaire FOREVER SCARED, over het veelbewogen leven van Kashua, op het Israëlische filmfestival te zien. Tot slot is er in samenwerking met De Balie een speciale avond georganiseerd rondom Kashua's werk als (script) schrijver.





Strubbelingen
ARAB LABOR, bedacht en geschreven door de 34-jarige in Israël geboren Palestijnse journalist Sayed Kashua, toont de status van Palestijnen in de Israëlische maatschappij, en de controverse die bestaat rondom hun identiteit en de gevoeligheden aan zowel de Joodse als de Arabische kant. Deze hit comedy serie brengt de dagelijkse strubbelingen die deze mensen tegenkomen in beeld en hun gevecht tussen integreren in de Israëlische maatschappij enerzijds en het behoud van de eigen Palestijnse identiteit anderzijds. ARAB LABOUR is de eerste Palestijnse komedie die op de Israëlische televisie werd uitgezonden en is integraal te zien tijdens Filmisreal ­ Festival for New Israeli Cinema.

Twee culturen
Tegelijkertijd wordt de documentaire SAYED KASHUA ­ FOREVER SCARED van Dorit Zimbalist op het Israëlische filmfestival vertoond. Zimbalist volgde Kashua gedurende zeven jaar en legde zijn veelbewogen leven vast. Sayed Kashua is columnist van de Israëlische krant Ha'aretz en publiceerde twee boeken, voordat hij een enorm succes boekte met zijn satirische ARAB LABOUR. SAYED KASHUA ­ FOREVER SCARED is het portret van een auteur die schrijvend in het Hebreeuws altijd weer zijn ongemakkelijke positie tussen de twee culturen aan de orde stelt: veel Arabieren zien hem als een collaborateur en in Israëlische ogen is hij een Arabische zuiplap. De filmmaker volgde Kashua zeven jaar lang en filmde zowel zijn tegenslagen als successen.

Filmisreal
Sayed Kashua zal aanwezig zijn tijdens Filmisreal en zowel de vertoningen van Arab Labor als ook de documentaire Sayed Kashua- Forever Scared bijwonen. Het festival vindt dit jaar plaats van 21 t/m 25 april in bioscoop Het Ketelhuis. Net zoals in 2008 en 2009 toont Filmisreal de beste en meest recente speelfilms, documentaires en korte (studenten)films uit Israël met bijna uitsluitend Nederlandse pr mi r s Dit jaar word n dri th ma's uitg licht The Other Israel - films van en over de Palestijnse n rabisch Israëli's, Army Life- een blik op de militaire realiteit van Israël - en Stories from the Edge- verhalen over het leven van immigranten die normaal gesproken onderbelicht blijven.

Sayed Kashua in De Balie: `Meneer Sayed Kashua, wat is een Israëlische-Arabier? Vrijdag 23 april, 20:30
Sayed Kashua (1975) is een Arabisch-Israëlische schrijver en journalist. Naast bestsellers als Dansende Arabieren schrijft hij wekelijks scherpe en geestige columns in de Israëlische pers over de realiteit van zijn leefwereld. Onlangs schreef hij het scenario voor Arab Labor, een hit comedyserie over de status van Israëlische Arabieren in de Israëlische maatschappij.




Kashua leest voor uit eigen werk en er is gelegenheid met hem in gesprek te gaan over zijn werk en drijfveren. Directeur van The Other Israel Film Festival uit New York, Iscaac Zablocki, zal met Kashua in gesprek gaan.

Screeners & interviews
Mocht u screeners nodig hebben, dan kunt u contact met ons opnemen via info@filmisreal.com Sayed Kashua is beschikbaar voor interviews.

E I N D E P E R S B E R I C H T

Filmisreal - Festival for New Israeli Cinema vindt dit jaar plaats van 21 t/m 25 april in Het Ketelhuis te Amsterdam. Voor meer informatie en het volledige programma, kijk hier: www.filmisrael.com




Ingezonden persbericht