Diever speelt The Two Gentlemen of Verona

19/04/2010 09:09

Toneelvereniging Diever

Shakespeareday

William Shakespeare werd op 23 april 1564 geboren in het Engelse stadje Stratford-upon-Avon; in 1616 is hij daar, eveneens op 23 april, gestorven.

Ook voor Diever gaat die 23e april niet onopgemerkt voorbij omdat de kaartverkoop voor deze zomer dan van start gaat. Dit jaar staat The Two Gentlemen of Verona op het programma, een stuk dat nog niet eerder in Diever is gespeeld.

The Two Gentlemen of Verona

(Twee Vrienden uit Verona)

Word nooit verliefd op de vrouw van je beste vriend. Want daar komt vast en zeker narigheid van. Zo was het blijkbaar ook al in 1594, toen Shakespeare zijn toneelstuk "The Two Gentlemen of Verona" schreef.

Kort samengevat gaat het over twee vrienden, Valentino en Proteus, die beiden op ouderlijk gezag voor enige tijd van Verona naar Milaan verhuizen voor hun studie en hun ontwikkeling naar de volwassenheid. Valentino is nauwelijks in Milaan aangekomen of hij wordt verliefd op Silvia, de dochter van de plaatselijke hertog. Proteus vertoeft dan nog in Verona, waar hij zijn geliefde Julia eeuwige trouw heeft gezworen. Maar als even later Proteus eveneens in Milaan arriveert, smelt ook zijn hart voor Silvia. Wat te doen: Julia ontrouw worden. Silvia voor zich winnen en zijn beste vriend Valentino van diens lief beroven?

Pas in het vijfde bedrijf vallen de stukjes van de puzzel op hun plaats. Maar niet voordat Julia, als man verkleed, haar Proteus achterna is gereisd en getuige wordt van diens ontrouw. En dan? Wel, dan zorgt Shakespeare ervoor, dat iedereen zich met iedereen verzoent... en wie weet, leefden zij nog lang en gelukkig.

Het is, zoals regisseur Jack Nieborg het ziet, een nogal "rauw" blijspel, dat zich het best laat uitvoeren in een zo direct mogelijke vorm. Dan ligt het voor de hand de stijl te kiezen die in Shakespeares tijd aan het einde van de zestiende eeuw, gebruikelijk was: zonder toeters en bellen.





http://www.shakespearetheaterdiever.nl

http://www.shakespearetheaterdiever.nl