Ingezonden persbericht


Persbericht
21 april 2010

Te lezen in nieuw Willem magazine:
"Wie zitten er op de Europese tronen in 2020?"; "De moord op Willem van Oranje"; "Willem II hield ook van mannen" en "Beatrix bij Ome Willem"...

()

Hollands glorie in nieuw Willem magazine
Tijdschrift over historische en hedendaagse Willems Hollandser dan Willem kan eigenlijk niet. Onze kroonprins heet zo, maar vele van zijn voorouders ook: de koningen Willem I, II en III, meerdere stadhouders en graven. En niet te vergeten de Willems van vandaag: Willem van Hanegem, 'Ome Willem' of 'Willem Wever'. De naam Willem is nog steeds populair: hij staat al jaren in de top honderd. Een week voorafgaand aan Koninginnedag 2010 verschijnt het éénmalig magazine Willem over de historische en hedendaagse Willems. Vanaf 23 april ligt het blad in de winkel. Uitgever BCM Publishing uit Eindhoven maakte gebruik van de rijke collecties van het Nationaal Archief in Den Haag en het Noord-Hollands Archief in Haarlem. Wanneer volgt Willem-Alexander zijn moeder, Koningin Beatrix, op? Wat weten we eigenlijk van hem? Zijn jeugd, zijn 'opvoeding' tot koning, zijn passies en zijn gezin. Gaat hij Koning Willem IV heten? Antwoorden hierop zijn te lezen in Willem samen met heel veel ­ zelden gepubliceerde ­ foto's, afbeeldingen van originele documenten en Hollandse vergezichten. Maar ook 'Willemweetjes' en 'Koninklijke koopjes' . Wat is het 'Hollandgevoel' van Fatima Moreira de Melo, Leontien van Moorsel, Renate Verbaan en Brecht van Hulten? en wat betekent het koningshuis voor hen? Lees het allemaal.

Als je Willem aan het woord laat rolt de hele geschiedenis van Holland ­ en dus van Nederland ­ aan je voorbij. Zo vertelt Koning Willem I over de afscheiding van Holland en België, Koning Willem II over de moeizame totstandkoming van de grondwet en Koningin Wilhelmina over haar rol in de Tweede Wereldoorlog. Hiervan bewaart het Nationaal Archief alle originele documenten en nog honderd kilometer meer.

In de aanloop naar 200 jaar koningschap in 2013 organiseren het Nationaal Archief en het Noord-Hollands Archief binnen het thema 'Willem en Holland' diverse tentoonstellingen, educatieve projecten en digitale presentaties. Want naast kaas, klompen en tulpen heeft Nederland een rijke (Willem) geschiedenis!

Willem is een uitgave van BCM Publishing uit Eindhoven. Uitgever is Eric Bruger, hoofdredactie: Caroline Heitzer. BCM Publishing is uitgever van ondermeer Luister, Jazzism Magazine, Michael Jackson Special, Voetbal magazine, SINT en Duik Magazine.