Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 21 april 2010

Nemen partijleden zorg over?
Gevangen gehandicapten willen behoud van recht op zelfstandigheid

Gehandicapten voeren komend weekend actie bij de partijcongressen van het CDA (Den Haag), de VVD (Arnhem) en de PvdA (Nijmegen). Gekleed in gevangenistenue testen de actievoerders in hoeverre partijleden bereid zijn zorg of hulp over te nemen? Nemen zij de zware taak van de mantelzorger over? Laten zij zich ketenen aan de gehandicapte? De actiegroep 'Makkers Unlimited' wil zo demonstreren wat de gevolgen zijn van bezuinigen op hulp en ondersteuning aan mensen met een beperking. Nieuwe afhankelijkheid; van rechten naar gunsten.
De politiek maakt mensen steeds meer afhankelijk van mantelzorgers/vrijwilligers voor hun algemene dagelijkse verzorging en maatschappelijke deelname. Dit kan flink botsten met zelfstandigheid, autonomie en eigen regie van mensen met beperkingen. We zien nu dat dit recht op een volwaardig en zelfstandig leven onder vuur ligt. Het is een beweging van recht naar gunst. Veel partijen lijken ook verder te willen bezuinigen op hulp en voorzieningen voor mensen met een beperking. Ook gemeenten moeten de komende jaren bezuinigen. Zowel landelijke als gemeentelijke politici denken dat bezuinigingen zijn op te vangen door een nog groter beroep te doen op mantelzorg; vrijwillige hulp van familie, vrienden en buren. Voor veel mensen met een beperking en hun verwanten is de rek er echter uit. Mantelzorgers zijn nu al overbelast. Andere mensen zijn vaak al druk genoeg met hun eigen leven en beslommeringen.

Goedkoop is duurkoop
Het zal in veel gevallen betekenen dat mensen die tot nu toe met enige ondersteuning zelfstandig kunnen leven, verwaarlozen, of weer terugmoeten naar de instellingen in de bossen. Een oplossing die veel duurder is dan het bekostigen van de juiste ondersteuning. ()
Makkers Unlimited roept daarom de bezoekende partijleden op niet te bezuinigen op voorzieningen die een zelfstandig leven mogelijk maken.