Raad van State


vrijdag 23 april 2010
(Deze zaken zijn op 22 april 2010 alsnog ingetrokken) Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van de uitwerking van de bestemmingsplannen 'Landgoed Driessen, deelgebied De Bibliotheek, fase 1' en 'Landgoed Driessen, deelgebied De Bibliotheek, fase 2' van de gemeente Waalwijk. Het eerste uitwerkingsplan heeft betrekking op het deel van Landgoed Driessen dat ten zuiden van de Oudestraat ligt, ten westen van de bestaande bebouwing in de bomenbuurt in Sprang en ten noorden van de bestaande bebouwing langs Achter de Hoven. Het uitwerkingsplan maakt onder meer de bouw van enkele woningen mogelijk. Verder kan een groenstrook in noord-zuid richting worden gerealiseerd. De eigenaren van de grond waarop die groenstrook mag komen, zijn het niet eens met die groenbestemming. Zij willen dat hun gronden een woonbestemming krijgen, zodat daarop ook woningen kunnen worden gebouwd. Daarom komen de grondeigenaren in beroep tegen het eerste uitwerkingsplan. Het tweede uitwerkingsplan maakt de bouw mogelijk van ongeveer 60 woningen in het centrum van het gebied 'de Bibliotheek'. De grondeigenaren vinden dat fase 2 van het bestemmingsplan pas had mogen worden uitgewerkt, als het uitwerkingsplan voor fase 1 definitief is. Daarom komen ze ook tegen dit uitwerkingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200903639/1 en 200903642/1) 10.45 uur
Zitting over de melding die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft geaccepteerd. Het gaat om een melding van conservenfabriek Hak aan het Jagerspad in Giessen. Hiermee wordt het voor het bedrijf mogelijk om een deel van de groenten en fruit in blik of kunststof te verpakken in plaats van in glas. Een inwoner van Giessen vindt dat het provinciebestuur de melding niet had mogen accepteren en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem is het niet zeker dat de wijziging in het productieproces niet leidt tot negatieve milieugevolgen. Daarom had Hak niet met een melding mogen volstaan, maar had het bedrijf een vergunning moeten aanvragen, aldus de man. (zaaknummer 200907605/1) Zitting over de wijziging door het college van gedeputeerde staten van het Natuurgebiedsplan Overijssel. In het oorspronkelijke plan zijn gebieden aangewezen waar 'natuurvriendelijke' landbouw kan worden gerealiseerd of natuur kan worden ontwikkeld. In beide gevallen kan subsidie worden aangevraagd om dit te bewerkstelligen. In het gewijzigde plan is geconcretiseerd welke natuurdoelen worden nagestreefd en welke gebieden daarvoor nog in aanmerking komen. Een inwoner van Sint Jansklooster komt tegen het gewijzigde plan in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij is het er niet mee eens dat zijn perceel en het omliggende gebied niet meer voor subsidie in aanmerking komen. Hierdoor zouden de knoflookpad en rugstreeppad niet meer voldoende worden beschermd. De rechtbank Zwolle-Lelystad verklaarde in oktober 2009 een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummer 200909063/1)

14.15 uur

Zitting over de intrekking door de minister van VROM van een dwangsom die zij eerder aan Prorail had opgelegd vanwege overtreding van de snelheidsbeperkingen die golden op de Zeeuwse Lijn (Roosendaal - Vlissingen). Prorail voldoet inmiddels op grote delen van het traject aan de geluidnormen doordat hij geluidbeperkende en geluidwerende maatregelen heeft getroffen, aldus de minister. Alleen voor het baanvak tussen 47.120 en 49.725 km bij Goes moet Prorail nog maatregelen treffen. Daarom heeft de minister het dwangsombesluit ingetrokken. Hij heeft dit echter niet met terugwerkende kracht gedaan. Prorail vindt dat de minister de dwangsom wél met terugwerkende kracht had moeten intrekken, omdat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak van 26 augustus 2009 heeft geoordeeld dat de minister onvoldoende had gemotiveerd waarom zij bij de vaststelling van de geluidswaarden voor woningen in Goes langs de spoorlijn was uitgegaan van goederenwagons met kunststof remblokken, die volgens de minister een geluidsreducerend effect hebben. Ook de tijdelijke maatregelen, zoals snelheidsbeperkingen, hadden volgens de Raad van State moeten worden herroepen vanwege de samenhang daarvan met de hogere geluidswaarden en de andere - al getroffen - maatregelen. De dwangsom had dus nooit opgelegd mogen worden, aldus Prorail. Daarom komt Prorail tegen de intrekking in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907405/1)