Dienstenbond CNV

Nieuws

22 april 2010

Werkonderbrekingen bij FloraHolland op til

Hedennacht om 24.00 uur verloopt het ultimatum dat CNV Dienstenbond heeft gesteld aan de directie van FloraHolland. Precies vanaf dat tijdstip volgt de eerste vakbondsactie bij het veilingbedrijf. Er vindt in Aalsmeer bij de afdelingen Aanvoer en Fustwasserij een werkonderbreking plaats. Hierdoor stagneert de aanvoer van de bloemen met als gevolg dat deze dag niet alles `voor de klok' kan komen. Later op de dag volgt in ieder geval nog een werkonderbreking in Naaldwijk.

De lokaties voor de acties zijn niet willekeurig gekozen. Juist bij de afdelingen Aanvoer en Fustwasserij in Aalsmeer wil men drastisch korten op de toeslagen, wat de werknemers zo'n 5% aan inkomen gaat schelen. In Naaldwijk geldt een andere problematiek, maar met soortgelijke gevolgen. Daar wil de werkgever de distributiemedewerkers elke werkdag een kwartier later laten starten. Dat betekent wekelijks een uur verlies aan werk en inkomen. Medewerkers met een contract van 20 uur gaan er daardoor 5% op achteruit. Uiteraard geldt voor beide acties dat deze de eisen van de bonden onderstrepen voor alle werknemers: een eerlijk en beter loon (3,75% over 27 maanden erbij) en een betere vergoeding voor onregelmatige werktijden.

Geen onderhandelingen op onderdelen
De wens die FloraHolland gisteren uitte om op onderdelen de onderhandelingen weer te openen is voor CNV Dienstenbond niet aan de orde. Wessel Breunesse: "Ons eisenpakket van dit moment is de ondergrens. FloraHolland zal dat volledig moeten omarmen. De tijd van draaien en dralen is voorbij!"

Horende doof
Als de directie van FloraHolland zich horende doof houdt voor de eisen van de vakbonden zullen na deze eerste acties nieuwe volgen. Wessel Breunesse, bestuurder van CNV Dienstenbond: "De draaiboeken zijn opgesteld en de actiebereidheid is groot. Er is de afgelopen jaren fors bezuinigd op het personeel. Minder mensen moeten veel meer werk doen. Daarvoor willen ze gewoon een faire beloning en zeker geen verslechteringen."