Management: liever navelstaren dan naar buiten kijken

23/04/2010 09:08

Bisnez Management B.V.

Nederlandse organisaties zijn sterk intern gericht en hebben nauwelijks aandacht voor de lange termijn. Het management is vooral bezig met het sturen op de kwartaalcijfers. De afgelopen 10 jaar konden bedrijven met noodingrepen (reorganisaties, bezuinigingen) het bedrijf redden, maar de huidige economische crisis vraagt om een andere blik van het management. Een die gericht is op zijn omgeving en niet alleen op zijn eigen prestaties. Managementinformatie moet het management daarbij helpen. Helaas ziet het management deze toegevoegde waarde van managementinformatie niet.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport Versterken van de Voorspelbaarheid dat donderdag is gepresenteerd door Bisnez Management. Het adviesbureau baseert zijn bevindingen op een onderzoek onder 105 beslissers. De beslissers zijn in dienst bij profit en non-profit organisaties.

De huidige crisis heeft aangetoond dat bedrijven nog meer uit moeten gaan van het ondenkbare. Het is niet meer voldoende om puur te kijken naar eigen prestaties. Bedrijven zijn sterk afhankelijk van wat er in hun omgeving gebeurt. Cruciaal is dat het management tijdig signalen in de omgeving herkent, die uiteindelijk impact op het bedrijf kunnen hebben.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 'slechts' 1 op de 3 organisaties informatie krijgt over veranderingen in de omgeving. Gevolg is dat bedrijven worden verrast door onverwachte ontwikkelingen, waarna vaak niets anders rest dan brandjes blussen. Dit betekent veelal het drastisch snijden in kosten of zelfs het aanvragen van een faillissement. Een grondigere risicoanalyse zou bedrijven in staat hebben gesteld de gewenste voorzorgsmaatregelen te treffen. Het is het verschil tussen ageren en reageren.

Onderzoeksopzet

Het onderzoek is van augustus 2008 tot en met maart 2010 door Bisnez Management uitgevoerd. Middels een enqu(ee)te en persoonlijke interviews is het onderzoek uitgezet onder 105 beslissers van Nederlandse organisaties. De resultaten zijn door de onderzoekers geanalyseerd en getoetst met andere onderzoeksgegevens. De volledige resultaten zijn samengevat in een rapport dat op te vragen is bij Bisnez Management (tel. 0182-350 325 of info@bisnez.com).





http://www.bisnez.com