Witteveen en Bos

Lochem verkeersveiliger

(23-04-2010)

Voor de gemeente Lochem heeft Witteveen+Bos een studie uitgevoerd om de verkeersveiligheid op de zeventien gevaarlijkste kruispunten binnen de gemeente te verbeteren. Communicatie speelde in het project een belangrijke rol. Wij hebben daarvoor 'kruispuntposters' ontwikkeld. Deze zijn gebruikt bij bijeenkomsten van de klankbordgroep en tijdens een inloopavond. Naast algemene informatie over het betreffende kruispunt zijn de posters na elke studiefase aangevuld met nieuwe informatie.

Verbetervoorstellen

De studie is gestart met een ongevallenanalyse. Tijdens klankbordgroepbijeenkomsten is een beeld gevormd van de beleving op het betreffende kruispunt. Het ongevallenbeeld en de kruispuntbeleving hebben geleid tot een aantal oplossingsrichtingen. De meest kansrijke zijn uitgewerkt tot schetsontwerp en besproken met de klankbordgroepen. Uiteindelijk is voor elk kruispunt een verbetervoorstel aangedragen. Deze oplossingen zijn met behulp van de kruispuntposters gepresenteerd tijdens een inloopavond.

Transparantie

Naast de presentatiewaarde hebben de kruispuntposters bijgedragen aan transparantie en een breed draagvlak. De oplossingen worden inmiddels grotendeels door de gemeente Lochem gerealiseerd. Zo is een belangrijke stap gezet om - met medezeggenschap van alle betrokkenen - te komen tot het verbeteren van de verkeersveiligheid en het reduceren van het aantal verkeersslachtoffers in de gemeente Lochem.