Ingezonden persbericht


foto door Hannie van Herk

PERSBERICHT: AANLEG GROEN DAK AMERICAN BOOK CENTER GROOT SUCCES

Amsterdam, 23 april 2010

Afgelopen woensdag kleurde het dak van het American Book Center (ABC) in zijn geheel groen. De Dakdokters, gehuld in witte doktersjassen, hebben het dak in een dag getransformeerd tot een groene oase van 180m2 midden in het centrum van Amsterdam. Het eerste groene dak met de nieuwe subsidie van de gemeente Amsterdam is daarmee een feit.

Het groene dak
Het groene dak van het ABC heeft een oppervlakte van 180 m2 en bestaat uit 8 laagblijvende sedumsoorten. De helft van deze soorten blijft groen en de andere helft kent een bloeiperiode. Het dak zal dus per seizoen een andere gedaante aannemen.

Het gebouw
Het gebouw van het ABC is eigendom van de Protestantse Diaconie en wordt gehuurd door het ABC. Het pand is ruim 150 jaar oud en staat bekend onder de naam `eensgezindheid'. In dit geval hebben huurder, verhuurder, uitvoerende partij en gemeente alle hindernissen overwonnen om eensgezind een bijdrage te leveren aan een groener Amsterdam.

De voordelen van een groen dak
De voordelen van groene daken zijn inmiddels algemeen erkend. Op grote schaal zal de druk op het rioolstelsel worden verlaagd doordat groene daken het water langer vasthouden. Fijnstof en andere giftige stoffen worden door groene daken uit de lucht gefilterd. Groene daken zorgen voor een toename van de biodiversiteit in de stad. Op kleine schaal hebben groene daken vele voordelen voor de gebruiker. De levensduur van het dak wordt verdubbeld, hetgeen leidt tot een flinke kostenbesparing. De isolatiewaarde van het dak wordt verbeterd met een lagere energierekening als resultaat. Een groen dak dempt de geluiden van de drukke stad. Daarnaast is een groen dak natuurlijk prettig om naar te kijken, voor de bewoner zelf, maar ook voor de omwonenden.

Einde bericht