Ingezonden persbericht


Amsterdam, 23 april 2010

Wattcher wint de ICT~Milieu award 2010!

Woensdag 21 april zijn tijdens een galabijeenkomst in de Nieuwe Kerk te Den Haag de Nationale ICT Awards 2010 uitgereikt. De Wattcher is de trotse winnaar van de ICT~Milieu Award.

De ICT~Milieu Award is een award voor de meest innovatieve en aansprekende ICT-toepassing van het afgelopen jaar (2009) die het milieu op duurzame wijze minder belast. Het kan daarbij gaan om een ICT-toepassing die zelf minder energie verbruikt in de productie, gebruik en recycling, dan wel een toepassing die het energieverbruik in andere processen reduceert met respect voor het milieu.

De jury oordeelde over de Wattcher: "De Wattcher is een concreet product, met een concrete focus. Naast het vergroten van de bewustwording over energiegebruik in de eigen woning, biedt het on-line stappenplan de gebruiker concrete handvatten tot het reduceren van het eigen energieverbruik. De Wattcher is niet uniek in zijn soort, maar exemplarisch voor het feit, dat naast aandacht voor bedrijven en processen, ook de consument steeds meer betrokken wordt bij energie-efficiënte."

De Wattcher is ontwikkeld door Innovaders, een productontwikkelingsbureau gevestigd in Amsterdam, en ontworpen door Marcel Wanders. Het product is op de markt gebracht in samenwerking met Eneco.

"De makers hebben niet alleen een leuk en doeltreffend product op de markt gebracht, dat individuele gebruikers kan aanzetten tot verantwoord energiegebruik. Met de deelname aan het ICT~Milieu inzamelsysteem neemt Innovaders ook haar producentenverantwoordelijkheid over de hele levenscyclus van haar producten. "

Naast de Wattcher van Innovaders waren ook Cisco Energywise Orchestra en Logistiek Zonder Papier genomineerd voor de ICT~Milieu Award. "Drie prachtige inzendingen die ICT inzetten om de gebruiker - of dat nu een bedrijf, overheid of consument is - in staat te stellen energieverspilling tegen te gaan." Aldus de jury.

Noot aan de redactie
De Wattcher is een designproduct, dat in opdracht van Innovaders is ontworpen door Marcel Wanders. Met de Wattcher krijgt iedere bewoner op een overzichtelijke manier een beeld van het elektriciteitsverbruik in de hele woning. Elke keer dat een gebruiker een apparaat aan- of uitzet, laat het product meteen het verschil zien. Innovaders tracht door middel van de Wattcher, die zelf nauwelijks energie verbruikt, het begrip duurzaamheid in en rondom het huis tot leven te wekken. Daarnaast helpt men met een internet toepassing 'Wattcher-online' de gebruiker om naar aanleiding van de door het product verkregen informatie in de toekomst energie te besparen. Innovaders heeft de Wattcher uitontwikkeld in goede samenwerking met Eneco. Zie www.wattcher.nl

()
()