Ingezonden persbericht


Persbericht

23 april 2010

Agrarische sector investeert aanzienlijk in promotie Zeeland met evenementen, kunst, fiets- en wandelroutes

Zeeland maakt zich op voor massaal bezoek in meivakantie en zomer

In Zeeland worden de laatste voorbereidingen getroffen voor het (inter)nationale bezoek dat vanaf begin mei plaatsvindt. Naast de verwachte enorme media-aandacht voor de Giro d'Italia en de Tour de France door de agrarische provincie, zijn alle ogen gericht op al die fietsers, wandelaars, logeerders, 'kunstkijkers' en evenementenbezoekers. Niet alleen het toerisme, ook de agrarische sector zet nu de puntjes op de i op de promotie, de organisatie van diverse evenementen en de hartelijke ontvangst van de gasten. Variërend van stropoppen langs de weg tot een ingezaaid mega-kunstwerk, van fietsroutes tot een GPS familiewandeltocht. Alle activiteiten 'van de boer' zijn verzameld op www.nederlandbloeit.nl/zomerszeeland. Deze site is nu live en fungeert als leidraad voor de (zoekende) bezoeker van Zeeland.

Zeeland kijkt uit naar komst vakantiegangers
71% van de Nederlanders wil komende zomer beslist of waarschijnlijk op vakantie (NBTC-NIPO Research). Vergeleken met vorig jaar is de belangstelling voor een vakantie in eigen land weer gestegen en wel met ongeveer 50.000 plannen (+2%). Hiermee is Nederland komende zomer de vakantiebestemming voor zo'n 2,5 miljoen Nederlanders. Gelderland, Zeeland en Drenthe zijn het meeste in trek.

Zeeland heeft het stapje voor omdat mediabeelden van de provincie binnenkort de hele wereld overgaan. Op 10 mei komt de Giro d'Italia door de provincie en op 4 juli de Tour de France. Dan zullen de ogen van de wereld gericht zijn op Zeeland en daarmee ook op de agrarische sector. Zeeuwse boeren en tuinders hebben de handen ineen geslagen en een mega-kunstwerk van bloemen en suikerbieten ingezaaid dat ook vanuit de lucht te zien is. Op www.nederlandbloeit.nl/zomerszeeland is de bloei van het kunstwerk via een webcam te volgen. En 'live' kan het publiek uiteraard deze hele zomer ervan genieten. De suikerbieten die verwerkt zijn in de kunst worden in september geoogst: naast esthetisch ook een groen verantwoord kunstwerk.

Zeeland nieuw agrarisch land
Natuurlijk voldoet de agrarische sector met name aan de behoefte aan voeding, ook in maatschappelijk verantwoord ondernemen telt de sector mee. En Zeeland geeft duurzaamheid goede kansen. Onlangs heeft de provincie zich uitgeroepen tot 'Biobase Europe'. Dat is de industrie van hergebruik van landbouwafval ten behoeve van groene energie. Minster Verburg ontving het rapport waarin Zeeland zichzelf als belangrijkste grondstofleverancier ziet, gebaseerd op het belang en de omvang van de agrarische sector in Zeeland. En daarmee zijn de Zeeuwse boeren en tuinders niet te stuiten in hun ambitie om hun provincie 'op de kaart ' te zetten.

Met medewerking van Provincie Zeeland, Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, Nederland Bloeit, ZLTO, de gemeentes Noord-Beveland, Veere, Schouwen Duiveland en Middelburg, Rabobank Walcheren Noord-Beveland, VVV Walcheren en Noord-Beveland, Roompot Vakanties, ANV Natuurlijk Walcheren, Stichting Akkerleven, Agrarisch Schouwen Duiveland en Stichting Zonnemaire Buitengewoon.

Info: NBTC, Volkskrant, www.nederlandbloeit.nl

Enkele wetenswaardigheden:

Het door de Zeeuwse boeren ingezaaide kunstwerk bij de Neeltje Jans is een mooie manier om te demonstreren hoe precisielandbouw werkt (oftewel 'slim boeren'). Door het gebruik van GPS techniek kan er efficiënter gezaaid worden en wordt er eveneens minder gewasbescherming gebruikt. Economisch en vooral duurzaam. Slim boeren levert zelfs ook 'groene reclame' op: in de Haarlemmermeer ligt bij Schiphol een 10 voetbalvelden groot in wintertarwe, met GPS ingezaaide reclame. Groene reclame, te zien tot de oogst in september.

Zeeland is eveneens de provincie van de windmolens, vaak beheerd door stichtingen die in handen zijn van boeren en tuinders. Een molen voorziet 1450 huishoudens een jaar lang van electriciteit.

Agrarisch Nederland staat naast de sierteelt ook bekend om zijn groenten en fruit. Nederlandse boeren produceren op jaarbasis ruim één miljoen ton uien. Meer dan negentig procent gaat naar het buitenland. Driekwart van de totale uienoogst wordt verwerkt in Zeeland.

Boeren, tuinders en kunstenaars nodigen heel Nederland deze zomer uit in Zeeland. Billboard van Vera Verseput.

Copyright: Nederland Bloeit

----------


Noot voor redacties


(