Gemeente Dordrecht


Mime-Version: 1.0

Message-Id:

Pianisten Claire Chevallier en Jos van Immerseel in Kunstkerk Donderdag 22 april - 20.15 uur - Kunstkerk

Op donderdag 23 april aanstaande spelen Claire Chevallier en Jos van Immerseel in de Kunstkerk Schuberts muziek voor piano à quatre mains. Op het programma staan enkele van de beroemdste werken voor piano vierhandig van Franz Schubert, grotendeels geschreven in het jaar van zijn dood: 1828. Het duo neemt een in 1830 gebouwde fortepiano mee op tournee. Het concert start om 20.15 uur.

Piano vierhandig spelen was tijdens Schuberts leven de normaalste zaak van de wereld, een sociale bezigheid in een tijd dat radio, tv en internet nog ver weg waren en men zich in de huiskamer vermaakte met samen musiceren. Chevallier en Van Immerseel spelen werken uit de periode 1824-1828, waaronder de beroemde Fantasie in f-klein en het Rondo in A-groot. Ook los van het medium behoren deze stukken tot de beste kamermuziek uit de eerste helft van de achttiende eeuw.

Claire Chevallier over dit repertoire: 'Schubert wilde orkestraal componeren voor één piano en dan bieden vier handen meer mogelijkheden dan twee. Hij componeerde ook echt volwaardige stukken, niet vanzelfsprekend in dit genre. Quatre mains-spel had toch vaak een educatief karakter of vormde een mogelijkheid om symfonieën thuis uit te voeren op één klavier. Maar Schubert g ebruikte echt alle mogelijkheden die het vierhandig spel biedt. Daarom is het ook zo fantastisch dat we die muziek kunnen spelen op een fortepiano uit 1830, van twee jaar na de composities dus.'

Jos van Immerseel is sinds de jaren '80 actief als dirigent van het Vlaamse symfonieorkest Anima Eterna en als fortepianist. In 2006 gaf hij in het seizoen oudemuziek met violiste Midori Seiler de Mozart-sonates een verrassende opfrisbeurt. In dit nieuwe programma treedt hij aan met zijn vaste pianopartner Claire Chevallier. Na hun opnamen van werken van Saint-Saëns voor twee piano's en werken à quatre mains van Rachmaninov is dit vierhandige duo volkomen op elkaar ingespeeld.

Meer informatie over kaartverkoop op www.vvvdordrecht.nl.

Datum 20 april 2010
Redactie Marianne van Rijsbergen
Servicecentrum Drechtsteden
afdeling Communicatie
T (078) 639 69 01
Informatie Evelien Holster
Kunstkerk
T (078) 639 85 55