Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Vrouwenpolder, 20 april 2010

Kreeftenvisser Sam Uil opent kreeftententoonstelling

Vrouwenpolder - Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, wordt op vrijdag 23 april a.s. om 14.00 uur in "Deltaplaza" op "Neeltje Jans" (Faelweg 5, 4354 RB VROUWENPOLDER) een kreeftententoonstelling officieel geopend door kreeftenvisser Sam Uil uit Burghsluis.

Kreeftententoonstelling
Deze tentoonstelling - die voor het publiek toegankelijk is - moet gezien worden als een kleine, merkwaardige tentoonstelling over kreeften. De tentoonstelling, verspreid over twaalf vitrines, biedt een beeld van een uit de hand gelopen hobby van een zeebioloog. Honderden kreeftenogen kijken de toeschouwer aan, van kreeften van keramiek, plastic, papier, textiel, rubber, metaal, enzovoorts. Piepkleine kreeften, en hele grote, flessenopeners in kreeftvorm, een aansteker vermomd als kreeftenschaar, servetten, mokken, bakvormen, kreeften zover het oog reikt. Wie zei er dat de kreeft geen knuffeldier is? Tientallen kreeften van pluche bewijzen het tegendeel. In totaal beslaat de tentoonstelling zo'n 150 objecten, groot en klein (oorbellen in kreeftvorm!). Bij de tentoonstelling hoort een paneel op doek, dat een beeld geeft van de ouderwetse kreeftenvisserij op de Oosterschelde in de jaren 1920, en die van heden. Behalve de vorm van de korven en de bootjes waaruit wordt gevist, is er e igenlijks niets nieuws onder de zon. Rondom dit beeldmateriaal zwerven afbeeldingen uit de collectie van de anonieme zeebioloog, die op zijn zachtst gezegd bijzonder zijn.

Ook de tekstjes zijn dit....., bijvoorbeeld:
Komt een kreeft bij de dokter...
De kreeft heeft bij de dokter heel wat uit te leggen: heeft hij namelijk pijn in zijn rug, dan heeft hij hartklachten, en ga zo maar door. Het skelet van een kreeft zit aan de buitenkant, de kieuwen zitten bij de poten, het zenuwstelsel loopt door de buik, z'n hersens zitten in z'n keel, het hart op zijn rug, zijn nieren in zijn voorhoofd en hij luistert met zijn poten. Met zijn staart kan hij achteruit zwemmen. Wanneer een schaar of "nibbel" klem zit, kan hij die loslaten. Later groeit er weer een nieuwe kleinere schaar aan. Normaal zijn kreeften links- of rechtshandig. Eén schaar ontwikkelt zich tot knipschaar en de andere tot pakschaar. Als een kreeft beide scharen verliest is hij volkomen hulpeloos. Vissers noemen zo'n schaarloze een "pompeschieter".

Paneel en tentoonstelling zijn samengesteld door Frank de Klerk, archivaris te Goes, vroeger werkzaam in de musea te Goes, Kapelle en Yerseke. Hij publiceerde diverse artikelen en boeken over streekgeschiedenis.

De tentoonstelling duurt voort tot en met 31 december 2010. Tot 31 oktober is de tentoonstelling in Deltaplaza van Neeltje Jans dagelijks te bezichtigen van 10.00 - 17.30 uur. Vanaf 31 oktober aangepaste openingstijden (zie: www.neeltjejans.nl).

Kreeftensymposium
Tevens organiseert de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft in de ochtend voor genodigden een symposium dat in het teken staat van "Het vermarkten van de Zeeuwse kreeft". Doel van het symposium is om de keten van "visser naar consument" te bespreken en onderwerp van discussie te doen zijn, waarbij de duurzaamheid in de keten uiteraard als rode draad dient.

Tijdens dit symposium zullen afgevaardigden van het ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, kreeftenvissers, biologen, handelaren, pers en overige kreeften geïnteresseerden aanwezig zijn.

Allereerst zal de heer Marnix van Stralen van het mariene biologisch adviesbureau MarinX een inleiding verzorgen over de laatste stand van zaken met betrekking tot het kreeftenbestand en bestandsbeheer in de Oosterschelde.

Vervolgens zal kreeftenvisser Gerrie van den Hoek ingaan op de dagelijkse praktijk van de kreeftenvisserij en de voorwaarden voor het duurzaam beheer van het bestand.

De heer W. van Merkenstijn, PR-medewerker van Schmidt Zeevishandel te Rotterdam, zal het handelsdeel (het vermarkten van (duurzame) kreeft) van de keten voor zijn rekening nemen. De heer drs. G.J.J. Thissen, Raad voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te Brussel, zal spreken over internationale naamsbescherming van de Zeeuwse kreeft.

Tot slot zal er een discussie plaatsvinden met alle aanwezigen onder leiding van de heer Michiel Hegener, journalist bij de NRC en Elsevier.

Programma

10.00 uur Ontvangst met koffie en bolus.


10.30 uur Opening van het symposium door de voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, de heer Luit Ezinga.


10.40 uur Laatste stand van zaken met betrekking tot het kreeftenbestand en bestandsbeheer in de Oosterschelde.

Deze inleiding wordt verzorgd door drs. Marnix van Stralen van het mariene biologisch adviesbureau MarinX.


11.00 uur Duurzame kreeftenvisserij in de praktijk door Gerrie van den Hoek.

Gerrie van den Hoek is kreeftenvisser. Hij zal ingaan op de dagelijkse praktijk van de kreeftenvisserij en de voorwaarden voor het duurzaam beheer van het bestand.


11.15 uur Vermarkting van (duurzame) kreeft. De heer W. van Merkenstijn, PR-medewerker van Schmidt Zeevishandel te Rotterdam, zal ingaan op het handelsdeel van de keten.


11.30 uur PAUZE


12.00 uur Bescherming oorsprongsbenaming Oosterscheldekreeft.

De heer drs. G.J.J. Thissen, Raad voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te Brussel, zal spreken over internationale naamsbescherming.


12.15 uur Discussie onder leiding van de heer Michiel Hegener, journalist bij de NRC en Elsevier.


13.00 uur LUNCH


14.00 uur Opening van de tentoonstelling "de Oosterscheldekreeft" door kreeftenvisser Sam Uil uit Burghsluis

Noot voor de redactie,