Ingezonden persbericht


SPRINGDANCE VOORSTELLING DEBORAH HAY NO TIME TO FLY VRIJDAG 23 APRIL GEANNULEERD

Adam Linder's Early ripen early rot aanvangstijd aangepast naar 20.30 uur Theater Kikker

Hoe jammerlijk het ook is, het heeft ook iets hilarisch; uitgerekend No time to fly van Deborah Hay is noodzakelijkerwijs geannuleerd vanwege het beperkte vliegverkeer als gevolg van de aswolk. De voorstelling met de toepasselijke titel is de tweede op rij uit het programma van SPRINGDANCE 2010 die wordt geannuleerd. De Amerikaanse choreografe Hay zou uiterlijk vanmiddag uitsluitsel moeten hebben of zij een vlucht vanuit New York naar Amsterdam kon krijgen, om tijdig op SPRINGDANCE in Utrecht te zijn. Dat is helaas niet gelukt. Hay was met haar solovoorstelling No time to fly geprogrammeerd op vrijdag 23 april in Theater Kikker.

Als gevolg van deze annulering is er een ook wijziging in de avondprogrammering: de voorstellingstijd van Adam Linder, Early ripen early rot, in het Akademietheater is aangepast naar 20.30 uur in plaats van 19.00 uur. Springdance heeft te kampen met gecancelde vluchten vanuit diverse werelddelen, wat gevolgen heeft voor de programmering van het festival. Door het vliegverbod voor passagiersvliegtuigen boven grote delen van Europa in verband met de aswolk uit IJsland kan een aantal dansmakers en dansers niet naar Utrecht reizen. Naast de voorstelling van woensdagavond in de Stadsschouwburg Utrecht Do Animals Cry van Meg Stuart/Damaged Goods, is nu dus ook de voorstelling van Deborah Hay No time to fly daardoor noodgedwongen geannuleerd.

Programma-aanpassingen SPRINGDANCE 2010
Springdance heeft, als internationaal festival voor hedendaagse dans en performance, een programma met internationale gezelschappen die de hele wereld over reizen. Het festival vindt jaarlijks plaats. Dit jaar zijn er op diverse locaties in Utrecht van 16-26 april voorstellingen, installaties en lezingen te zien. De laatste wijzigingen in het programma zijn: Woensdag 21 april
Definitief GEANNULEERD
Meg Stuart /Do Animals Cry, Stadsschouwburg Utrecht, 20.30 uur Het stuk van Meg Stuart bestaat uit zes dansers. Een performer komt uit Azië (Tokyo) en kan niet op tijd hier zijn. In de hedendaagse dans is er geen vanzelfsprekende vorm van 'understudy'. Zij speelt één van de hoofdrollen; zonder haar kan de voorstelling op deze korte termijn niet doorgaan. Mensen die reeds een kaartje voor Do Animals Cry gekocht hebben krijgen hun geld terug en als alternatief kunnen bezoekers naar de voorstelling van Jeremy Wade in Huis a/d Werf; there is no end to more (20.30 uur).

Vrijdag 23 april
Definitief GEANNULEERD
Deborah Hay/ No time to Fly, Theater Kikker 20.30 uur Ook kan Deborah Hay haar solo-performance niet tonen tijdens het festival. Het is niet gelukt om een tijdige vlucht vanuit New York te bemachtigen. De voorstelling Breaking the Chord van Deborah Hay, op zaterdag 24 april om 16.00 uur in de Nicolaïkerk gaat gewoon door. Deze wordt verzorgd door SNDO-studenten, die allemaal aanwezig zijn.

Vrijdag 23 april
Aanvangstijd aangepast; om 20.30 uur in plaats van 19.00 uur Adam Linder/ Early ripen early rot, Akademietheater, 20.30 uur De aanvangstijd van de wereldpremière van de jonge choreograaf en danser Adam Linder in het Akademietheater is aangepast. Linder's danssolo start om 20.30 uur in plaats van 19.00 uur. Early ripen early rot is een danssolo waarin Adam Linder onderzoekt hoe hij de materiële kwaliteit van zijn lichaam kan manipuleren en transformeren. De jonge danser en choreograaf neemt het publiek mee op een wonderlijke sightseeingtoer langs verschillende lichamelijke landschappen. Ieder landschap toont een nieuwe gradatie in het proces van verval en desintegratie. Daarbij gaat Linder op zoek naar het delicate grensgebied tussen at wat mooi en lelijk is.

Publieksinformatie
Bezoekers doen er goed aan om de website www.springdance.nl in de gaten te houden. Op diverse locaties en in het festivalcentrum kan ook informatie ingewonnen worden door, onder andere, aankondigingsflyers. Bezoekers die reeds een kaartje voor de voorstelling van Deborah Hay No time to fly gekocht hebben, worden woensdag door Springdance per e-mail geïnformeerd. Door de aanpassing van de aanvangstijd van Early ripen early rot in het Akademietheater, biedt Springdance haar bezoekers een alternatief aan om 20.30 uur. Eerder op de avond is om 19.00 uur de voorstelling van de jonge makers Ampe & Garrido Still Standing You te zien in Theater Kikker.

SPRINGDANCE 2010
datum // 16 tot 26 april
locaties // Utrecht - Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker, Huis a/d Werf, Akademietheater, Centraal Museum, Nicolaïkerk, BAK, Filmtheater 't Hoogt, Casco, en andere locaties. speciaal voor de bezoeker // Springdance heeft tijdens het festival een Kijkwijzer die bezoekers wegwijs maakt in het programma, www.springdance.nl/kijkwijzer. Met de online community van Springdance www.springdance.nl/stage zoekt Springdance de interactie op met de bezoekers, makers, dansers en andere liefhebbers. Informatie en kaartverkoop// www.springdance.nl.

Over Springdance
Springdance staat internationaal bekend als platform voor nieuwe ontwikkelingen in hedendaagse dans en heeft een belangrijke voortrekkersrol in de presentatie van dansmakers uit de hele wereld. Wereldwijd is Springdance één van de belangrijkste showcases voor het nieuwe denken in de dans. Het festival loopt voorop bij de introductie van (jonge) nationale en internationale dansmakers.

Voorjaar in Utrecht
Utrecht luidt het festivalseizoen in met drie internationale festivals in het voorjaar. Tweetakt, Springdance en Festival a/d Werf presenteren op verschillende plaatsen in de stad toon-aangevende voorstellingen op het gebied van theater, hedendaagse dans en performances, muziek en beeldende kunst. Kijk voor het programma van de voorjaarsfestivals op de website Springdance (16 t/m 26 april) en Festival a/d Werf (20 t/m 29 mei).



Ingezonden persbericht