Technische Universiteit Delft

'Rol van wolken in klimaatverandering klaart op'

Door nieuwe observatietechnieken en nog snellere computers zal de rol die wolken spelen bij klimaatverandering de komende jaren een stuk duidelijker worden. Dat verwacht prof. Harm Jonker, die op vrijdag 23 april zijn intreerede houdt aan de TU Delft. De rede is live te volgen via internet.

Onzeker

Wolken zijn een van de belangrijkste onzekere factoren in het huidige klimaatonderzoek. Het is voor wetenschappers nu nog voor een groot deel onduidelijk hoe wolken reageren op een warmer wordend klimaat en omgekeerd hoe wolken die (verwachte) opwarming zullen beïnvloeden. Deze onzekerheid zal de komende jaren echter afnemen, verwacht wolkenonderzoeker Harm Jonker van de TU Delft.

Spannend

In zijn intreerede van vrijdag 23 april stelt de hoogleraar dat we op een spannend punt in het wolkenonderzoek zijn beland. 'Er komt binnenkort een weelde aan nieuwe data beschikbaar. Die zijn afkomstig van nieuwe en verbeterde observatietechnieken zoals radar en lidar en een nieuwe generatie satellieten. Deze gegevens stellen de onderzoekers in staat om een vollediger beeld van wolken te krijgen.

Rekenkracht

'Gelijktijdig is de rekenkracht van onze computers nu voldoende gegroeid om zeer gedetailleerd simulaties uit te voeren van wat er in een wolk gebeurt', zegt Jonker. 'Vooral op het gebied van turbulentiesimulaties is er echt sprake van een nieuwe fase. Dat belooft veel voor de komende jaren.'

Doel van de Delftse onderzoekers is om modellen te maken die beschrijven wat er in een wolk gebeurt, hoe wolken ontstaan en hoe neerslag zich vormt. De satellietwaarnemingen en de resultaten van deze wolkensimulaties zullen vervolgens worden gebruikt om de huidige klimaatmodellen te verbeteren.

EUCLIPSE

Het onderzoek van de TU Delft vindt gedeeltelijk plaats in het nieuwe Europese programma voor wolkenonderzoek EUCLIPSE (www.knmi.nl/samenw/euclipse). Dit programma, waarvoor 3,5 miljoen euro is uitgetrokken, is in december van start gegaan en loopt vijf jaar.

De TU Delft en het KNMI zijn prominente deelnemers in dit Europese programma. De coördinator van EUCLIPSE is prof. Pier Siebesma (zie http://www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=2fc11906-4ecb-481d-97ea-9c91ebf0aa77&lang=nl), die zowel aan het KNMI verbonden is als aan de TU Delft. Andere partijen zijn onder meer ETH Zürich en het Max Planck Instituut.

Meer informatie

De intreerede vindt plaats op vrijdag 23 april 2010 vanaf 15:00 uur in de Aula TU Delft en is live te volgen/na afloop terug te zien via:

http://collegerama.tudelft.nl/mediasite/Viewer/?peid=037a280f227b4824977cca44c075aab3

Zie voor meer informatie ook het artikel 'Reach For the Sky' dat eind vorig jaar in de Wall Street Journal verscheen. http://online.wsj.com/article/SB126014123559379171.html