Liever bezuinigen dan belasten

Amsterdam, 22 april 2010

Consumenten hebben liever dat het komende kabinet in de uitgaven snijdt dan de belastingen verhoogt om het gat in de begroting te dichten. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder gemiddeld 56.000 respondenten. Niet alle bezuinigingen zijn even populair. Vooral de zorg moet buiten schot blijven.

Liever bezuinigen dan belasten

Snijden in de overheidsuitgaven is volgens de respondenten op de ING Vraag van Vandaag het devies om het begrotingstekort terug te dringen. Een zeer ruime meerderheid van 84% kiest hiervoor. De belastingen verhogen (meer overheidsinkomsten) heeft slechts bij 7% de voorkeur. Economisch valt voor deze keuze veel te zeggen. Belastingverhogingen remmen de economische groei en de economische 'schade' neemt meer dan evenredig toe bij hogere tarieven.

Zorg buiten schot

Snijden in de zorg is impopulair. Bijna de helft (47%) van de respondenten op de ING Vraag van Vandaag vindt dit de minst acceptabele post om op te bezuinigen. Voor een kwart (25%) van de respondenten is bezuinigen op onderwijs het minst goede plan. Een op de zeven (14%) wil dat vooral de sociale zekerheid buiten schot blijft. Tien procent (10%) vindt een andere bezuiniging het meest bezwaarlijk.

Meer nodig dan groei alleen

Een forse versnelling van de economische groei zou de overheidsfinanciën ook sneller gezond maken. Daar hoeven we volgens het ING Economisch Bureau voorlopig niet op te rekenen. Dat betekent dat bezuinigen en/of hogere belastingen onontkoombaar zijn.

© 2010 ING Economisch Bureau