Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Minimum leeftijd buschauffeurs verlaagd van 21 naar 18 jaar

Den Haag, 23 april 2010. Er komt een proef waarin de minimum leeftijd van nieuwe buschauffeurs wordt verlaagd van 21 naar 18 jaar. Het Kabinet heeft dit besluit vandaag genomen. Met het besluit komt het Kabinet tegemoet aan de wens van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), dat al lange tijd pleit voor een verlaging van de minimum leeftijd. De werkgeversvereniging voor het personen- en goederenvervoer is blij met de proef omdat hiermee het beroep van buschauffeur toegankelijker wordt voor een grote groep jongeren die net de arbeidsmarkt betreden.

Te kort aan chauffeurs
De Nederlandse openbaarvervoer- en touringcarsector kampt met een te kort aan chauffeurs. Beide sectoren krijgen bovendien in de toekomst te maken met een grote uitstroom van buschauffeurs als gevolg van de vergrijzing. De huidige jaarlijkse instroom van nieuwe chauffeurs is te laag om aan deze vraag te voldoen.

Hoge minimum leeftijd
Het te kort aan chauffeurs is ondermeer te wijten aan de relatief hoge minimum leeftijd waarop men met de opleiding tot buschauffeur mag beginnen. Deze ligt nu op 21 jaar. De meeste jongeren hebben dan al vaak voor een ander beroep gekozen. KNV pleit daarom al lange tijd voor een verlaging van de minimum leeftijd. Met succes. De verlaging van de minimumleeftijd waarop aanstaand buschauffeurs met hun chauffeursopleiding mogen beginnen, draagt er volgens KNV aan bij om meer jongeren te interesseren voor een beroepsopleiding tot buschauffeur. Men hoeft immers niet nog eens drie jaar te wachten totdat men met de opleiding mag beginnen.

Proef
De proef heeft een looptijd van maximaal 6 jaar. Na drie jaar vindt er een evaluatie plaats.
---