Ingezonden persbericht


Persbericht
Enschede, 23 april 2010

Expositie 'Veerkracht' geopend door burgemeester Peter den Oudsten

Tentoonstelling in TwentseWelle in het kader van de herdenking van de vuurwerkramp in Enschede

Vanmiddag is in TwentseWelle te Enschede de expositie Veerkracht, echo van een ramp geopend door burgemeester Peter den Oudsten. Burgemeester Den Oudsten ging samen met getroffenen van de vuurwerkramp, die mee hebben gewerkt aan 'Veerkracht', door de expositie die veel emoties losmaakte.

13 mei a.s. is het 10 jaar geleden dat een vuurwerkopslag in Enschede explodeerde, waarbij de wijk Roombeek van de aardbodem werd weggevaagd. Dit kostte 23 mensen het leven en 947 mensen raakten gewond. Meer dan 500 woningen werden verwoest en een veelvoud daarvan raakte beschadigd. 1250 mensen werden dakloos. Nederland was in shock en de beelden gingen de hele wereld over. Tien jaar na dato herdenkt Enschede de ramp met een uitgebreid herdenkingsprogramma waaronder de expositie 'Veerkracht' in TwentseWelle.

De tentoonstelling stelt de verhalen van getroffenen centraal. Zij hebben de ramp overleefd, maar dragen innerlijk en uiterlijk de littekens met zich mee. Ze verloren huis en haard en moesten daarna weer zien op te krabbelen. Slachtoffers van een ramp staan direct na de gebeurtenis volop in de belangstelling. Televisieploegen maken overuren, kranten staan er vol van, hoogwaardigheidsbekleders bezoeken het rampgebied en er worden herdenkingen georganiseerd. Het hele land leeft mee. Maar wanneer de puinhopen zijn opgeruimd en de buitenwereld weer over gaat tot de orde van de dag, begint het gevecht pas echt. Verwerking, jarenlange wederopbouw en strijd met instanties.

Emotionele waarde
Het middelpunt van de expositie wordt gevormd door persoonlijke dierbaarheden. Het zijn dagelijkse dingen als een sleutelbos, een knuffelbeest, een espressokopje. Deze voorwerpen zijn voor de eigenaar van onschatbare waarde. Vaak zijn het de enige bezittingen die over zijn van het leven voor de ramp. Uniek beeldmateriaal illustreert het verhaal.

De nieuwe wijk
Speciaal voor deze tentoonstelling wordt de toren van TwentseWelle opengesteld voor publiek. Op de bovenste verdieping is een grote maquette te zien van de huidige wijk Roombeek en heeft men een prachtig uitzicht over de wijk die letterlijk en figuurlijk uit de as is herrezen. De gemeente werd daarvoor in 2008 beloond met de Gouden Piramide, de rijksprijs voor architectuur.

Universele veerkracht
Voor de expositie zijn niet alleen mensen geïnterviewd die de vuurwerkramp in Enschede hebben meegemaakt. Ook slachtoffers van de overstroming in Boscastle (Engeland) in 2004 en van de aardbeving bij Foligno (Italië) in 1997 komen aan het woord. De tentoonstelling maakt duidelijk dat er weliswaar verschillen zijn in verwerking van dit soort dramatische gebeurtenissen, maar ook dat de veerkracht van mensen een universeel gegeven is.



Ingezonden persbericht