Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Verburg voert beperkingen in voor handel in pluimvee- en varkensrechten

Minister Verburg voert met onmiddellijke ingang beperkingen in voor de handel in pluimvee- en varkensrechten; de zogenaamde compartimentering wordt weer ingevoerd. Dat betekent dat deze pluimvee- en varkensrechten (dierrechten) met ingang van vandaag, 23 april, niet naar bedrijven mogen overgaan die in de zogenaamde concentratiegebieden liggen. Dit zorgt ervoor dat het overschot aan mest in deze gebieden niet verder toeneemt.

De Tweede Kamer heeft gisteren een motie aangenomen waarin de regering wordt gevraagd zo snel mogelijk de eerder afgeschafte compartimentering weer in te voeren. Ook het kabinet vindt het onwenselijk dat er in bepaalde gebieden waar al veel varkens- en pluimveebedrijven zijn (concentratiegebieden) nog meer varkens en pluimvee komen. De milieudruk in deze gebieden moet niet hoger worden. Minister Verburg wilde ook de mening van de provincies hierover horen. De provincies hebben vanmorgen in een brief aangegeven de compartimentering weer in te willen voeren. Het betekent dat dierrechten die buiten een concentratiegebied zijn geregistreerd nu niet meer mogen overgaan naar bedrijven binnen een concentratiegebied. Ook bedrijven die nu deels buiten een concentratiegebied liggen, mogen geen varkens of pluimvee overbrengen naar delen van hun bedrijf die in een concentratiegebied liggen.

De dierrechten zijn bepaald om de grootte van de veestapel en daarmee de hoeveelheid mest in Nederland te beperken. Ondernemers moeten deze 'dierrechten' hebben om daadwerkelijk varkens of pluimvee te kunnen houden.

De dierrechten waren tot 2008 verdeeld over enkele gebieden; Oost (globaal Gelderland, Overijssel en een deel van Utrecht), Zuid (globaal Limburg en Noord Brabant) en de rest van Nederland. De gebieden Oost en Zuid zijn concentratiegebieden waar veel varkens- en pluimveehouderijen zijn gevestigd. In 2008 is deze verdeling losgelaten. Verschillende provincies zagen dat meer dieren in hun provincie kwamen dan wenselijk was gezien bijvoorbeeld de afvoer van mest. Vooruitlopend op nieuwe wetgeving op het gebied van compartimentering kondigt de minister aan dat de compartimentering weer van kracht is geworden.