Ministerie van Defensie

Judoka Elisabeth Willeboordse Europees kampioen

23 april 2010, 20.46 uur

Defensietopsportster Elisabeth Willeboordse heeft op het Europees kampioenschap judo in Wenen goud veroverd in de klasse tot 63 kg. Haar luchtmachtcollega Guillaume Elmont won bij de heren het brons in de klasse tot 81kg. Een trotse staatssecretaris De Vries feliciteerde beide topsporters persoonlijk met de knappe resultaten en noemde ze `boegbeelden van Defensie'.

Ongelooflijk

Portretfoto Elisabeth Willeboordse

Luitenant-ter-zee Willeboordse, die in 2005 ook Europees kampioen werd, wist deze titel in de wacht te slepen met een geblesseerde rechterarm. Willeboordse had een vrijstelling in de eerste ronde en won vervolgens haar eerste partij van de Oekraïnse Svitlana Chepurina. In de halve finale schakelde ze de Sloveense Vlora Bedzeti met een ippon uit. In de finale won ze met een yuko van de Italiaanse Edwige Gwend, die genoegen moest nemen met zilver. "Ik ben alles zo ongelooflijk blij met deze gouden plak. De afgelopen weken liep het allemaal zo stroef en nu valt gelukkig op z'n plaats. Ik kwam voor goud en dat heb ik met veel zelfvertrouwen gepakt. Leuk ook dat staatssecretaris Jack de Vries mij belde om me te feliciteren. Iedereen leeft zo ongelooflijk met me mee", sprak een opgetogen Willeboordse.

Verrassing
De bronzen medaille voor Guillaume Elmont was een grote verrassing. De kapitein van de luchtmacht werd in de voorbereiding geplaagd door blessures. De wereldkampioen van 2005 bereikte de halve finale door knappe overwinningen op de Deen Thomas Iburg, Elkhan Rajabli uit Azerbaidjan en de Britse favoriet Euan Burton. Een finaleplaats zat er echter niet in. De Rus Sirazhudin Magomedov wist een ruime achterstand, Elmont bracht een waza-ari op het scorebord, nog om te buigen. In de strijd om het brons tegen de Georgiër Levan Tsjiklauri stond Guillaume tot 40 seconden voor het einde achter, tot hij vanuit het niets een schouderworp tevoorschijn toverde. De Georgiër ging op zijn rug en Guillaume Elmont won brons. Elmont: "Eindelijk weer een aansprekend succes na enkele moeilijke jaren. Ik heb gelukkig kunnen bewijzen dat ik nog steeds op het hoogste niveau succesvol kan zijn, al baal ik wel van mijn verlies in de halve finale."