Ingezonden persbericht

22 april 2010

Uniek materiaal over Utrechtse oorlogstijd digitaal
Het Utrechts Archief zet oorlogsbronnen online

Ter gelegenheid van 65 jaar Bevrijding lanceert Het Utrechts Archief een speciale themasite over Utrecht in de Tweede Wereldoorlog. Om de verborgen geschiedenis van deze tijd aan het licht te brengen, werden vele unieke bronnen gedigitaliseerd. Aan ruim 3000 archiefbeschrijvingen zijn 72.000 images gekoppeld, waarvan nu de meeste online beschikbaar komen. Daarnaast geven 5000 tekeningen en foto's een indringend beeld van deze stad in oorlogstijd, waarbij de serie kleurenfoto's van Nico Jesse het dagelijks leven anno 1942 in een bijna onwerkelijk perspectief zet. Op stadsplattegronden uit die tijd zijn de bunkers aangeduid, evenals de destijds door de bezetters voorgeschreven straatnamen. Van het Utrechts Nieuwsblad zijn de oorlogsjaargangen gedigitaliseerd, zodat men op trefwoord op zoek kan gaan naar gebeurtenissen in de periode 1940 tot en met juni 1944. Uniek zijn de acht dagboeken met persoonlijke notities die de geschiedenis dicht op de huid brengen. Hierin is de oorlog te volgen vanuit de beleving van burgemeester Ter Pelkwijk, gemeentesecretaris De Lange en het schoolmeisje Jopie van der Veen. Op de themasite zijn ook filmbeelden van de bevrijding te zien. Speciaal voor het onderwijs is er een bronnenpakket toegevoegd, waarmee zowel leerlingen als docenten aan de slag kunnen.
Dit grootschalige digitaliseringproject kon worden gerealiseerd met behulp van een subsidie van het programma Erfgoed van de Oorlog.
De themasite is vanaf 23 april 16.00 uur te bekijken op www.hetutrechtsarchief.nl

De site is een voorproefje op de Archiefbank die in september 2010 gelanceerd wordt. Dan wordt het mogelijk om op grote schaal gedigitaliseerde archiefstukken in te zien en te downloaden of, indien nog niet beschikbaar, op verzoek te laten scannen.
Alle documenten op de themasite Utrecht in de Tweede Wereldoorlog zijn in de maanden april en mei gratis toegankelijk.

Oproep Herinneringen aan Utrecht in oorlogstijd
Het Utrechts Archief is altijd op zoek naar persoonlijke verhalen en herinneringen. Heeft u zelf de oorlog en de bevrijding meegemaakt? Herinnert u zich nog een bijzondere gebeurtenis, of juist iets alledaags? Kent u een bijzonder oorlogsverhaal uit uw familie? U kunt deze toevoegen aan het collectieve geheugen van de stad. Dit kan via http://www.hetutrechtsarchief.nl/thema/tweede-wereldoorlog.

Intocht van Duitse militairen door de Wittevrouwenstraat te Utrecht, 15 mei 1940.
Foto: J. Dees. Collectie Het Utrechts Archief.

Burgemeester mr.dr. G.A.W. ter Pelkwijk ontvangt op het stadhuis de bevelvoerend officier van het 49th Reconnaissance Regiment (Polar Bears), lt.col. J.P.F. Miles D.S.O., op 7 mei 1945.
Foto: F. van Werf. Collectie Het Utrechts Archief

Andere activiteit in het kader van 65 jaar bevrijding

Presentatie Dagboek van de Houtcentrale 1940-1945

Op donderdag 6 mei wordt in Het Utrechts Archief het eerste exemplaar van het Dagboek van Houtcentrale 1940-1945 overhandigd aan Ad van Liempt. Het dagboek, geschreven door hoofdboekhouder J. Verhoef, vormt een uniek en informatief verslag over het wel en wee tijdens de oorlog van de houthandel in Hoograven, destijds gemeente Jutphaas. Het dagboek is uitgegeven door Stichting Historische Kring Tolsteeg-Hoograven en uitgeverij Stili Novi.
Het persoonlijke verslag belicht allerlei gebeurtenissen in stad en regio die van historisch belang zijn geweest, zoals de bommen op de Biltstraat, de anti-joodse maatregelen, de april-meistakingen en de razzia op mannen van 17 tot 50 in oktober 1944. Ook illustreert het de economische ontwikkeling tijdens de oorlog: de eerste anderhalf jaar komt het bedrijf tot aanzienlijke bloei, maar gaandeweg is er steeds minder werk en moeten steeds meer werknemers naar Duitsland.

Datum: donderdag 6 mei
Aanvang: 14.00 uur.
Plaats: Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht.
Reserveren: info@hkth.nl.

---