Provincie Antwerpen

14 april 2010

Literaire freakshow in bibliotheek Permeke
Wie wordt de nieuwe ontdekking van Frappant TXT?

________________________________

De text-on-stage-wedstrijd Frappant TXT stevent af op zijn hoogtepunt: de FINALE van de wedstrijd wordt gevierd op 24 april in bibliotheek Permeke. Tijdens de voorrondes in maart stonden vijftig jonge schrijvers van diverse pluimage op het podium van Antwerpse bibliotheken. Sterke performances passeerden de revue. Acht kandidaten bliezen de jury volledig omver. Die acht strijden op 24 april voor de ultieme overwinning

"Frappant TXT is een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met Creatief Schrijven. De wedstrijd zet jongeren aan het schrijven én geeft hen de kans hun tekst op een podium te presenteren", licht Ludo Helsen, gedeputeerde voor cultuur, toe. 96 kandidaten stuurden hun teksten in. De jury, bestaande uit schrijfster Ruth Lasters, zangeres Hannelore Bedert, acteur Ben Segers en uitgever Rudy Vanschoonbeek, selecteerde vijftig kandidaten. Zij kregen de kans om hun teksten op een podium te brengen. Vijf verrassende avonden resulteerden in acht sterke finalisten:
Steven Crauwels, Leen De Graeve, Greet De Ridder, Hanne Foblets, Yunes Hama,
Maren Moreau, Evi Rosiers en Maud Vanhauwaert

Deze acht finalisten doorlopen in aanloop naar de finale een coachingstraject, dat bestaat uit een individuele begeleiding in podiumpresentatie en een tekstopname in een geluidsstudio.
Op 24 april staan ze met nieuw tekstmateriaal op het podium.
De jury, voor de gelegenheid versterkt door Joke Van Leeuwen, kiest de drie Frappante TXT- winnaars van 2010. Zij gaan naar huis met waardevolle KBC-geldprijzen (1200, 800, 500 euro), een optreden op de Nachten 2010 en een publicatie in een literair tijdschrift (Deus Ex Machina). Teksten van de finalisten worden gebundeld in een tekstboekje en in de vorm van een radioboek verspreid op CD.

Muziek van het gastorkest The Valerie Solanas (http://www.valeriesolanas.be) en de Schoon Madammen van Radio Modern (http://www.radiomodern.be) brengen verstrooiing. De avond wordt feestelijk afgesloten met plaatjes van DJ Ben (Radio Modern).

Praktisch

24 april, 20u, bibliotheek Permeke
Toegang gratis
Aanwezigen krijgen een tekstboekje met CD (zolang de voorraad strekt).

---

Frappant TXT is een initiatief van de provincie Antwerpen, in samenwerking met Creatief Schrijven.
De finale wordt georganiseerd in samenwerking met Antwerpen Boekenstad en bibliotheek Permeke. Met de steun van KBC, Knack, Vedett en Motormusic. Villanella, NOK vzw, Met Andere Zinnen en Liefhebber supporteren.

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen (CD&V)



Provincie Antwerpen